От следващата седмица Индия ще започне да използва рупията при

...
От следващата седмица Индия ще започне да използва рупията при
Коментари Харесай

Русия и Индия ще изпробват нов механизъм за разплащане в рупии: Ню Делхи

От идната седмица Индия ще стартира да употребява рупията при комерсиалните си разплащания с Русия, оповестиха локални медии, като се позоваха на ръководителя на Федерацията на индийските експортни организации (FIEO) Аджай Сахай.

Двете страни ще тестват новия механизъм за заплащане за първи път, откакто той беше утвърден от Държавната банка на Индия, държавна комерсиална банка, през септември.

Миналия месец индийското държавно управление позволи националната валута да се употребява при интернационалните търговски разплащания в опит да насърчи износа и да понижи зависимостта на рупията от $. Централната банка на страната, Резервната банка на Индия, по-рано прикани индийските кредитори да вкарат спомагателни ограничения за покупко-продажбите за импорт и експорт в рупии.

Решени са редица проблеми. Износителите и вносителите започнаха да се обръщат към банките с молба за разкриване на сметки ", сподели Сахаи пред индийския вестник " Минт ".

Съобщава се, че разплащанията сред Русия и Индия ще се правят благодарение на така наречен сметки vostro. Сметката vostro нормално се открива в локална банка от името на задгранична банка и съхранява активите на последната във валутата на страната, в която са подадени парите, в тази ситуация рупии.

" Открити са към 10 или единадесет сметки vostro ", споделя неназован държавен чиновник пред медията. " Например в IndusInd Bank са открити шест сметки vostro, което значи, че шест разнообразни съветски банки са разкрили сметки в банката ", прецизира служителят.

Очаква се разплащанията в рупии да спомогнат за увеличение на взаимната търговия и за опростяване на съветските доставки на нефт за Индия, които се усилиха доста от март насам.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР