От следващата седмица банките отново пускат безлихвени заеми за хора,

...
От следващата седмица банките отново пускат безлихвени заеми за хора,
Коментари Харесай

Банките отново ще отпускат безлихвени кредити

От идната седмица банките още веднъж пускат безлихвени заеми за хора, които са останали без заплата поради рецесията. Променя се и таванът - максимумът към този момент ще бъде 6900 лв.. Централната банка удължи и мораториума върху заемите, оповестява Нова ТВ.

При първия локдаун всички хора, които останаха без приходи поради рецесията, можеха да аплайват за 4500 лв. заем, без да дължат рента. Сега, при новата вълна, мярката се трансформира. Таванът към този момент става 6900 лв.. Отново без рента и при избрани условия:

- хората на трудов контракт да са останали без никакви приходи и да са работили най-малко 5 дни в месеца, в който са излезли в неплатен отпуск;

- да имат и 6 месеца трудов стаж преди момента на кандидатстване;

- самоосигуряващите се би трябвало да потвърдят 20% спад в приходите си.

Сега обсегът се уголемява и за хора, които след неплатения отпуск са се оказали безработни. Хора, които към този момент са взели безлихвен заем, могат още веднъж да аплайват като общата сума на двата заема не би трябвало да надвишава 6900 лева Сега банките чакат сериозен интерес.

„ Това е като урок от предходната вълна по тези безлихвени заеми – аплайваха доста клиенти, имаше голям интерес, само че една дребна част от тях дадоха отговор на изискванията. Така, че първо бих предложила клиентите да се срещнат с условията”, разяснява Екатерина Кирилова - шеф „ Продажби” в комерсиална банка.

Банковият бранш през 2020 – по какъв начин се справихме и какво следва

Заради упованията пандемията да продължи да е част от живота ни най-малко до идната есен, срокът за кандидатстване е до 30 юни 2021 година Новата опция обмисля и Живко Стоянов, който има малък бизнес и се самоосигурява. „ Финансовият запас, който може да се употребява за дълго време без да утежнява бюджета - постоянно е добре дошъл”, споделя той.

Парите би употребявал, с цел да подсигурява съществуването на бизнеса си. „ Би могло да се преглежда като вид за понижените складови наличия на доставчиците, с цел да могат самите компании като нас да поемат част от тази тежест върху себе си и това би могло да помогне”, добавя Стоянов.

Търговските банки, които са сътрудници по програмата, са подготвени да оферират нараствания заем оптимално бързо, откакто приключат административните процедури - т.е., още от идната седмица.

При първата опция за безлихвени заеми са кандидатствали 35 800 физически лица. Впечатление прави обаче, че утвърждение са получили 22 000. Дали променените условия ще създадат обсега по-голям, следва да разберем.

Българската национална банка позволи удължение на мораториума върху заплащане на вноски по заемите. Заявления за това ще могат да се подават до края на март 2021 година. Максималното отсрочване на заплащането може да е 9 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР