От следващата година работодателите да плащат само първите два дни

...
От следващата година работодателите да плащат само първите два дни
Коментари Харесай

Бизнесът да плаща само първите два дни от болничния, предвижда Асен Василев

От идната година работодателите да заплащат единствено първите два дни от болничните на чиновниците, а не три - както е в този момент. Тази мярка планува финансовият министър Асен Василев за бюджет 2024 г. 

Той заяви желанието си по време на Националния съвет за тристранно съдействие, който разисква държавния бюджет и финансовите проекти на Държавното публично обезпечаване и Здравната каса. 

" Сега първите три дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно заплащане, а изискването е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След третия ден стават 80% и се поемат от страната ", напомни финансовият министър.

Минималната работна заплата ще остане 780 лв., само че минималните осигуровки се подвигат от 1 август със 70 и по този метод също ще бъдат 780 лева Толкова ще е и втората година от майчинството ", заяви още Асен Василев.

Най-бедните пенсионери ще получат обществена добавка, с цел да доближат линията на беднотия. Това може да се случи през 2024 година, е друго желание на финансовия министър. 

Той изясни, че поради класическото швейцарско предписание пенсиите са се вдигнали с 12%. " Така минималната пенсия за стаж и възраст е 523,04 лева и минава линията на беднотия, която е 504 лв. ", счете Василев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР