От следващата година фотографията ще бъде включена в Националната програма

...
От следващата година фотографията ще бъде включена в Националната програма
Коментари Харесай

Министър Цоков: Включваме фотографията в Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“

От идната година фотографията ще бъде включена в Националната стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта ". Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на гала по награждаване на спечелилите във фотоконкурса на издателство „ Аз-Буки ", която се състоя в МОН. Снимките им бяха подредени в галерия в министерството и включени в календар на изданието за 2024 година „ Всяка от тези фотоси е специфична, тъй като е въодушевена от вашето учебно заведение. То би трябвало да бъде тъкмо такова, каквото е в тези пъстри фотографии - да разсънва страсти, да стимулира към творчество и изява на гения всяко българско дете във всяко кътче на страната ни и отвън нея ", сподели министърът.

Проф. Цоков акцентира, че една от значимите задачи на Министерството на образованието и науката е да поддържа, разпространява и подтиква ученическото творчество. За поредна образователна година МОН осъществя Националната стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта ", чиято цел е да подкрепи образуването у учениците на умения за екипна работа посредством присъединяване им в групови изкуства и спортове, ориентирани към стимулиране на техните ползи, качества и компетентности. Над 62 000 деца са включени в такива действия през тази образователна година, като 29 684 са в групи по изкуства и 32 329 - по спорт. От тази образователна година към дейностите, свързани с изкуства, са включени филмовото и изобразителното изкуството, а от идната МОН планува да включи и снимка.

Фотоконкурсът „ Моето учебно заведение е най-хубавото " на издателство „ Аз-буки " се организира под патронажа на МОН към този момент 8 години. От началото на неговото основаване над 3 000 възпитаници са запечатали в фотография своето учебно заведение, своя клас или своя преподавател. Рекорден брой фотоси (над 400) бяха изпратени в тазгодишното му издание. Участваха възпитаници от всички класове - както първокласници по този начин и зрелостници. Авторитетно жури от потвърдени експерти излъчи най-хубавите 13 училищен фотоси, с които бе направен и календар за новата 2024 година От българско учебно заведение зад граница е огромният победител в тазгодишното издание на състезанието. Това е второкласникът Димитър Баталов от Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев " в Братислава, Словакия.

„ Поздравявам спечелилите, както и всички млади създатели, които увековечиха най-хубавите моменти от учебния си живот. Пожелавам им да са здрави, да не престават да основават красиви и неповторими неща, да търсят и намират ентусиазъм в образованието ", сподели на учениците министър Цоков.

Наградените:

Димитър Баталов, Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев " в Братислава.
Катарина Коленова, Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев " в Братислава.
Петър Мицев, 97 Средно учебно заведение „ Братя Миладинови " в София
Мустафа Иса, Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий " в село Брезница, Гоце Делчев
Вероника Коцева, 140 Средно учебно заведение „ Иван Богоров " в София
Милица Милева, Търговската гимназия „ Княз Симеон Търновски " в Стара Загора
Крисия Колаксъзова, Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий " в село Смилян, Смолян
Фатме Грошар, Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий " в село Брезница, Гоце Делчев
Дара Пенкова, Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий " в Бургас
Лилия Димова, Основно учебно заведение „ Христо Ботев " в село Брестовица, Пловдив
Габриела Георгиева, Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора
Иванка Нешева, 31 Средно учебно заведение за непознати езици и математика „ Иван Вазов " в София
Марина Маринова, Основно учебно заведение „ Иван Сергеевич Тургенев " в Разград.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР