От септември насам прокуратурата във Варшава води разследване по подозрение

...
От септември насам прокуратурата във Варшава води разследване по подозрение
Коментари Харесай

Полша разследва газовото споразумение с Русия

От септември насам прокуратурата във Варшава води следствие по съмнение в превишаване на пълномощията и несъблюдение на служебните отговорности при сключването през 2010 на съглашение сред Полша и Русия за доставка на съветски газ. Това заяви Окръжната прокуратура на полската столица, съобщи БГНЕС.

По-рано полското издание Sieci разгласява публикация, в която се твърди, че през 2010 по време на разискването на изискванията на новия руско-полски контракт за доставка на газ, тогавашният вицепремиер Валдемар Павлик е приел неизгодни за страната му условия. Освен това той е упорствал договорът да е със период до 2037г.

Говорителят на варшавската прокуратура Лукаш Лапчински съобщи, че започнатото на 19 септември следствие се води за „ превишаване на пълномощията и несъблюдение на служебните отговорности за приемане на материална полза от служителите. Смята се, че подписаното съглашение е неизгодно за Полша и противоречащо на законите на ЕСи с него са нанесени вреди на полската страна. За такова нарушение в полското

Полша използва годишно 15 милиарда куб. м. газ. Една трета от този размер тя добива независимо на своята територия, а останалото внася. Главният й снабдител е съветската „ Газпром “ с дълготраен контракт за 10.2 милиарда куб. м. газ. През 2012 страните се договориха за понижаване на цената на газа с 10%, а през 2015 PGNiG внесе иск против „ Газпром “ в Арбитражния съд в Стокхолм за намаление на цената на газа. Според Варшава цената на газа в настоящото съглашение е повишена и не подхожда на европейския енергиен пазар. Властите декларират, че Полша желае да размени източника си на газ – Русия, през идващите пет години – до 2022, когато свършва периода на деяние на дълготрайния контракт с „ Газпром “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР