От седмици насам вървят преговори, в тези преговори нееднократно Австрия

...
От седмици насам вървят преговори, в тези преговори нееднократно Австрия
Коментари Харесай

Денков: Не очаквам Австрия да промени позицията си за приемането ни в Шенген по въздух и море

" От седмици насам вървят договаряния, в тези договаряния неведнъж Австрия е давала знак, че тя е съгласна на отваряне на Шенген във връзка с въздушни и морски граници. Това, за което преговаряме през последните седмици, е по какъв начин да се формулира решението, обвързвано със сухопътните граници. Така че не чакаме смяна в тази позиция, тъй като, в случай че Австрия промени отношението си към това, което към този момент е приела, това значи, че ние влизаме в напълно друга полемика. Аз не чакам това да се случи ", съобщи Николай Денков.

Официалното " да " ще бъде решението на Европейския съвет, преди този момент всичко е импровизирано , сподели министърът на финансите Асен Василев.

Дотогава текат договарянията, разяснява и вицепремиерът Мария Габриел. В момента преговорният развой продължава, към момента има задоволително процедурно и техническо време решението да бъде взето до края на годината, съобщи тя.

Председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание и водач на ГЕРБ Бойко Борисов помоли за повече оптимизъм. Той разяснява, че няма да се откажем от отваряне на сухопътните граници, само че използването на Шенгенската система значи друго доверие към България.

Виена: Преговорите с България и Румъния за Шенген не престават

По мотив на реакциите на държавните управления на България и на Румъния за идното отчасти присъединение на двете страни към Шенгенското пространство министерството на вътрешните работи на Австрия е излязло с изказване, съгласно което договарянията за " въздушен Шенген " със София и Букурещ не престават, предава БНР.

В цитирания от организация " Франс прес " текст няма удостоверение на новината за реализирано политическо съглашение . Освен това се отбелязва и че сега не се водят договаряния за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния.

Министерство на вътрешните работи на Австрия упорства да бъдат усилени инспекциите на външните граници на Евросъюза и двете балкански членки да одобряват на своя територия търсещи леговище - изключително жители на Афганистан и Сирия .

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР