От сдружението "Тук-там" споделят, че се очаква над 200 000

...
От сдружението "Тук-там" споделят, че се очаква над 200 000
Коментари Харесай

АИКБ: Около 150 000 безработни у нас търсят работа, има и още толкова обезкуражени

От сдружението "Тук-там " споделят, че се чака над 200 000 работни места да бъдат отворени през годината

"Програмите за поддръжка на доста места доведоха до това безработни да получават повече, в сравнение с работещи на заплата. Около 150 000 души са безработните у нас, които си търсят работа, а най-малко още толкоз не си търсят - назовават ги "обезкуражени ". Има 12 000 назначени на фона на над 20 000 безработни за първите три седмици на 2022 година 1000 души седмично са оставали без работа предходната година, а в този момент са 4 пъти повече, само че това е особено за началото на януари ".

Това съобщи за ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му измежду факторите за безработицата е съкращаването на активността на много предприятия.

"Има и сериозен дефицит на работна ръка със междинна и висока подготовка. Работодателите одобряват и необразовани, образоват ги, работят известно време, емигрират и избират да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина ", разкри той.

Според него прогнозата е безработицата да стигне до 5%. "Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на доста труд, мъчно ще намират фрагменти ", предвижда Велев.

От своя страна Мина Топалова от сдружението "Тук-там " счита, че се чака над 200 000 работни места да бъдат отворени в границите на тази годината. "В нашия кариерен портал виждаме нарастване на броя предлагани места, както и на кандидатстващите за работа. Важно е да се знае имат ли квалификацията фрагментите да заемат свободните позиции и дали работодателите са подготвени да ги обучат ", уточни тя. И добави, че би трябвало да се влагат повече старания в преквалификация.

"В IT бранша, производството, финансите и преработващата индустрия има мощно търсене на фрагменти ", акцентира Топалова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР