От сдружението Тук-там споделят, че се очаква над 200 000

...
От сдружението Тук-там споделят, че се очаква над 200 000
Коментари Харесай

АИКБ: Около 150 000 безработни у нас търсят работа

От сдружението " Тук-там " споделят, че се чака над 200 000 работни места да бъдат отворени през годината

" Програмите за поддръжка на доста места доведоха до това безработни да получават повече, в сравнение с работещи на заплата. Около 150 000 души са безработните у нас, които си търсят работа, а най-малко още толкоз не си търсят - назовават ги " обезкуражени ". Има 12 000 назначени на фона на над 20 000 безработни за първите три седмици на 2022 година 1000 души седмично са оставали без работа предходната година, а в този момент са 4 пъти повече, само че това е особено за началото на януари ".

Това съобщи за " Твоят ден " ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му измежду факторите за безработицата е съкращаването на активността на много предприятия.

" Има и сериозен дефицит на работна ръка със междинна и висока подготовка. Работодателите одобряват и необразовани, образоват ги, работят известно време, емигрират и избират да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина ", разкри той.

Според него прогнозата е безработицата да стигне до 5%. " Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на доста труд, мъчно ще намират фрагменти ", предвижда Велев.

От своя страна Мина Топалова от сдружението " Тук-там " счита, че се чака над 200 000 работни места да бъдат отворени в границите на тази годината. " В нашия кариерен портал виждаме нарастване на броя предлагани места, както и на кандидатстващите за работа. Важно е да се знае имат ли квалификацията фрагментите да заемат свободните позиции и дали работодателите са подготвени да ги обучат ", уточни тя. И добави, че би трябвало да се влагат повече старания в преквалификация.

" В IT бранша, производството, финансите и преработващата индустрия има мощно търсене на фрагменти ", акцентира Топалова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР