От съсловната организация казаха, че недоволството на общопрактикуващите лекари може

...
От съсловната организация казаха, че недоволството на общопрактикуващите лекари може
Коментари Харесай

Напрежение сред общопрактикуващите лекари

От съсловната организация споделиха, че недоволството на общопрактикуващите лекари може да прерасне в ефикасен митинг. Причините - дефицитът на средства в бюджета, условието да разказване на касови бележки, след обзор на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи. От сдружението предизвестиха, че има заплаха персоналните лекари с огромни пациентски листи да спрат да записват нови пациенти.

В пациентската листа на лекар Николова са записани към 2500 души. В взаимозависимост от възрастта им касата ѝ заплаща сред 1 лев и 5 стотинки и 1 лев и 47 стотинки. Доктор Николова се стреми да не надвишава лимита от 2500 пациенти, тъй като ще се наложи назначи още един доктор.
доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор: " Ние нямаме финансовата опция да назначаваме втори сътрудници в практиката. Особено в случай че при един предел от 2500 те станат примерно 2510. Тези 10 индивида просто няма да дадат опция да се обезпечи заплата на този доктор. "
Дори и да обезпечи пари за заплата лекар Николова не знае, дали ще може да откри втори доктор.
доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор:  " От както е стартирала промяната непрестанно понижаваме и няма нови сътрудници, които да дойдат даже и на освободени практики да заемат мястото, пък камо ли да работят като втори човек. "
Пациентите се притесняват, че в случай че лекарите с огромни листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде лимитирано. 
Румяна Вагнер - пациент:  " Кошмарно е да попаднеш на доктор, който не може да разграничи примерно една простуда, която може да се трансформира хронично заболяване. Всички желаят да отидат при положителния доктор. "
От сдружението на общопрактикуващите лекари считат, че казусът може да се реши с минимално повишение на сумата, която касата заплаща за записан пациент и отпадане на изискването за назначение на втори доктор при над 2500 записани пациенти. 
доцент Любомир Киров - ръководител на Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България:  " Оставете всеки да си менажира практиката. Вие осигурете средствата. Така, че да могат да се привлекат в допълнение хора. Ако щете, отпуснете целево средства - за назначение на сътрудници. "
Промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови фрагменти, повишение на потребителската такса и по-добро разпределение на бюджета желаят от сдружението. Предупреждават, че недоволството в редиците им може да прерасне в митинг, поради промени в наредби, които се готвят сега. 
доцент Любомир Киров - ръководител на Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България:  " Когато сътрудниците кажат писна ни, нещата ще се случат и няма кого да известяваме авансово. Няма изобщо да го разгласяваме авансово то просто се случва. "
Над 4200 персонални лекари в страната са сключили контракт със здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако доктор откаже да запише пациент, той може да подаде тъжба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР