От съществено значение е отново да бъдат предприети временни мерки

...
От съществено значение е отново да бъдат предприети временни мерки
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Необходими са временни извънредни мерки за предоставяне на помощ на земеделските стопани засегнати от пазарните смущения

От значително значение е още веднъж да бъдат подхванати краткотрайни ограничения за даване на помощ на засегнатите от пазарните разстройства селскостопански производители в Европейски Съюз и да се употребяват всички налични благоприятни условия и принадлежности. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство в Брюксел. По думите му поради спецификите на секторите, при активирането на изключителна мярка е нужно да бъде предоставена опция на страните членки да дефинират категориите бенефициенти, методиката и критериите за даване на финансова помощ, нейния интензитет, както и да се обезпечи омекотен режим на използване, с оптимално опростени процедури и бърз механизъм за приемане на помощта.

Аграрният заместник-министър уточни още, че през тази стопанска година, разноските остават високи, от което мощно обиден е животновъдният бранш и се следят усложнения и намаляващо произвеждане в бранша на млякото и млечните артикули. Събев подчертава, че при неналичието на подобаваща поддръжка и продължаваща непредвидимост на пазара стопаните могат да бъдат принудени да унищожават стадата си.

Във връзка с Директивата за излъчванията в индустрията, Георги Събев разяснява, че при установяване на обсега и праговете за животинските единици би трябвало да се вземе под изключително внимание гарантирането на продоволствената сигурност на популацията и действителната опция за в допълнение оскъпяване на създаваната продукция. И обясни, че не трябва да се позволява в допълнение увеличение на административната и финансовата тежест за бранша на отглеждането на животни, което би довело до усложнения на активността.

Тема на съвещанието бе и етикетирането на смеси от мед и преразглеждане на Директива 2001/110/ЕО на Съвета по отношение на меда. Георги Събев изясни, че ясното обозначаване на страните на генезис на артикул, представляващ примес от пчелен мед, ще докара до по-добра проследимост на крайния артикул и ще сътвори по-голяма убеденост на европейските консуматори в качеството и сигурността му. „ Ползите за европейските пчелари и консуматори надвишават евентуалните административни тежести от въвеждане на условие за обозначаване на произхода на меда. Затова разчитаме на поддръжка от сътрудниците от другите страни членки и Европейската комисия при преразглеждане на Директивата 2001/110 по отношение на меда “, акцентира заместник-министърът.

Възможностите на биоикономиката, в подтекста на актуалните провокации, със специфичен акцент върху селските региони, също беше измежду обсъжданите тематики на Съвета. Заместник-министър Събев уточни, че дигитализацията на биоикономиката ще обезпечи по-ефективно систематизиране на биомасата и проследяемост на потреблението ѝ за произвеждане на храни и биобазирани артикули. „ Необходимо е да се сложи акцент на районните измерения на биоикономиката, както и да се подхващат спомагателни дейности за усъвършенстване на потреблението на биомасата и боклуци по отношение на използването на селско стопанство “, съобщи аграрният заместник-министър. Той осведоми, че България си слага амбициозната цел да продължи интензивно дейностите по поощряване на биопроизводството, потребление на остатъците от първичното селскостопанско произвеждане, преработвателната индустрия, потреблението на силата от възообновяеми енергийни източници, усилване на съдействието на земеделските стопани и преработватели с науката и неправителствения бранш, както и поощряване на образованията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР