От родното МВнР посочват, че това решение разкрива “структурен проблем

...
От родното МВнР посочват, че това решение разкрива “структурен проблем
Коментари Харесай

МВнР негодува от условната присъда на подпалвача на Културния център в Битоля

От родното Министерство на външните работи показват, че това решение разкрива “структурен проблем с правата на българите в РСМ ”. По думите на служебния министър Николай Милков присъдата е най-леката въдможна като съгласно законите в Скопие причинителят на сходно закононарушение може да получи до 5 години затвор.

 

" Следва да се има поради, че има и други членове на Наказателен кодекс, по които той може да бъде измамен под отговорност, а и в македонската наказателна система присъдите имат кумулативен резултат. Тоест би следвало да се чака една доста по-сериозна присъда в тази ситуация ", уточни той пред публицисти. 

 

ФрогНюз напомня, че входната врата на българския културен център в Битоля бе запалена на 4 юли. Неизвестен тогава причинител хвърли коктейл “Молотов ”, а по-късно се разбра, че става дума за артиста Ламбе Алабаковски. Инцидентът се случи на фона на обтегнатите връзки сред София и Скопие поради френското предложение за повдигане на ветото върху преговорната рамка, което пречи на РСМ да тръгне по пътя към Европейски Съюз. След случая доста македонци се оповестиха в отбрана на артиста.

 

Присъдата на Алабаковски стана ясна и дни след скандалния мач сред България и РСМ, на който ентусиастите от Скопие освиркаха родния химн. 

 

Милков смята, че свадите на футболната среща и символичната присъда на Алабаковски съставляват “престъпления от ненавист ”, които обаче не се третират като такива.

 

" Липсата на съответни санкции изпращат послания към обществото в РСМ и към нас. И това обръщение не бих споделил, че е положително. Това сформира обща картина, която ни безпокои - ерозиране на договореностите, при които РСМ стартира договаряния ", съобщи Милков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР