От решението, цитирано от правния портал , става ясно, че

...
От решението, цитирано от правния портал , става ясно, че
Коментари Харесай

Баневи осъдиха България в Страсбург заради изказване на Гешев

От решението, представено от правния портал, излиза наяве, че Европейски съд по правата на човека признава нарушаване на презумпцията за невиновност – в това число поради изявление на Гешев от 2018 година, както и нарушаване обвързвано с продължителността на ареста на Николай Банев. По това време Гешев беше заместител на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и началник на Специализираната прокуратура.

Двамата съпрузи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 година, директно преди да се качат на полет за България, който са резервирали предния месец. При ареста си Баневи бяха с трите си малолетни деца. До задържането им се стигна, откакто прокуратурата им повдигна задочни обвинявания и ги разгласи за интернационално търсене.

В жалбата се показва, че това се е случило макар че следователят по делото им е бил известен по телефона от техния юрист, че двамата непринудено ще се явят на разпит в спецпрокуратурата на 29 октомври същата година.

След връщането им в България Банев остана зад решетките две години и седем месеца, а брачната половинка му беше освободена през 2019 година поради неотложно оперативно лекуване. В момента Банев се намира под домакински арест, поради което Европейски съд по правата на човека отбелязва като „ тревожна “ продължителността на задържането му.

Европейските магистрати посочат още, че след 2 декември 2020 година съставите на спецсъда, разглеждали мярката му за неотклонение, не са обосновали задоволително преценката си той да продължи да стои зад решетките.

Обсъждайки претенциите на Баневи за нарушена хипотеза за невиновност, съдът в Страсбург се стопира в детайли на изказвания на Гешев и наблюдаващата прокурорка по делото Мария Дойчева от 28 октомври 2018 година Тогава Министерство на вътрешните работи популяризира фотоси от вкъщи на фамилията, показвайки голям брой техни персонални движимости, а Гешев разяснява пред медиите, че „ тези неща са парите на служащите “ от предприятията, които Баневи са приватизирали и „ обезкостили “.

Според Европейски съд по правата на човека сходни мнения „ надвишават елементарното предаване на информация за наказателното следствие “ и „ предават концепцията, че двамата жалбоподатели са причинители на закононарушенията, в които са упрекнати от прокуратурата “. Европейските съдии откриват нарушаване на презумпцията за невиносвност и в претекстовете на Специализирания углавен съд, с които той аргументира свое избрани от 7 декември 2018 година, с което Банев е оставен в ареста.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР