От решаващо значение е кой ще бъде лидер в ключова

...
От решаващо значение е кой ще бъде лидер в ключова
Коментари Харесай

Оборудането на Huawei за Vodafone е съдържало пролуки с възможност за нежелан достъп

От решаващо значение е кой ще бъде водач в основна област като 5G технологията, предопределена за поддръжката на Интернет на нещата (IoT) и нови приложения в промишленостите - Съединени американски щати или Китай.

© Dado Ruvic От месеци насам на китайския софтуерен колос Huawei изпитва проблеми. Първо бяха обвиняванията от Съединени американски щати, че се пробва да краде търговски секрети от бизнес сътрудници. После се появиха и спекулациите, че компанията работи за китайските разследващи служби и с тази цел продава телеком оборудването си на Запад.

Сега пък английската Vodafone разкрива пред Bloomberg свои документи с показания от 2009 година и 2011 година за доставеното ѝ тогава съоръжение от основаната в Шенжен компания, в което е имало доста софтуерни пропуски. То е било за италианското ѝ отделение и проблемите, свързани с него, са били позволени, твърди телекомът. След новината Huawei побърза да отхвърли изказванията за оборудването, като дефинира публикацията на Bloomberg като " подвеждаща ". Въпреки това надали китайският колос ще се размине с следващия удар по репутацията си.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Проблемът с оборудването

Най-голямата европейска телекомуникационна компания е разкрила разнообразни пролуки в софтуера, които могат да дадат на Huawei неоторизиран достъп до закрепената мрежа на Vodafone в Италия. А това е система, която доставя интернет услуги на милиони жилища и бизнеси, излиза наяве от секрети документи на телекома (обхващащи интервала от 2009-2011 г.), до които Bloomberg е имала достъп.

След като е схванала за нарушаванията, Vodafone e изискала Huawei да отстрани пролуките в домашните интернет рутери през 2011 година и е получила отговор от китайската компания, че повредата е била остранена. Не след дълго обаче се оказва, че това не е по този начин - след проби се схваща, че пропуските към момента са налице, демонстрират документите.

Vodafone също по този начин е идентифицирала пропуски в елементи от мрежата си с закрепен достъп, известни като оптични сервизни възли, през които минава интернет трафикът. Друга проблематични точки са открити по широколентовата мрежа, от която зависи инспекцията и достъпа до интернет, споделят анонимни източници на изданието.

Чрез пролуките се прескачат контролерите за сигурност, с цел да се доближи до компютърна система или до криптирани данни. Пролуки постоянно се срещат в някои мрежови оборудвания и софтуери, тъй като разработчиците преднамерено ги основават за ръководство, само че в това време могат да бъдат употребявани от извършители. В случая с Vodafone рисковете включват недоброжелателна интервенция от страна на трето лице до персоналния компютър на потребителя и домашната му интернет мрежа, излиза наяве от документите.

Huawei гейт

Vodafone е имала подозрения в сигурността на рутерите още през цялото време. Те са били основната тематика на интернационална презентация от октомври 2009 година, съгласно която са били открити 26 отворени бъга в самите устройства. От тях шест са били " проблематични " и девет като " основни ". След това Vodafone е помолила Huawei да отстрани така наречен телнет услуга (телнет е протокол, който се употребява за надзор на устройства), защото я употребява за пролуките в чувствителни данни.

През януари 2011 година Vodafone Italy е почнала по-задълбочено следствие, се твърди в отчета от април. Тестването е било осъществено от самостоятелен реализатор и е определило пролуката в телнет протокола като максимален проблем, тъй като основава опасности, свързани с даването на неоторизиран достъп до широколентовата WAN мрежа на Vodafone.

Според английската компания това е процедура на някои производители за ръководство на оборудването, само че тя не е разрешила на Huawei да я ползва. Vodafone изяснява, че китайският телеком снабдител е отказал да отстрани напълно пролуката.

От Huawei се аргументират с това, че такава е нужна за конфигурацията на информация от устройствата, както и за проби (вкл. с Wifi) и е предложила деактивирането ѝ след осъществяването на тези дейности.

" Сякаш нищо не е станало "

През 2012 година телеком операторът също по този начин е разкрил накърнимост в шлюзовете за широколентови мрежи, доставени от Huawei в Италия, обаче е отбелязал, че са били поправени след няколко месеца. Vodafone е декларирала, че е разкрила и проблеми с продуктите на Huawei, които са свързани оптични сервизни възли. Отново обаче не е показала съответни дати и е декларирала, че всичко е оправено. От компанията изясняват, че не разполагат с доказателства за тези пропуски през годините. След осъществената инспекция също няма свидетелства за компрометиране на данни.

Тази сдържаност на Huawei по време на инспекциите, от която прозира и нежеланието ѝ да спомага, още тогава е причина за подозрения, свързани със сигурността. От решаващо значение е кой ще бъде водач в основна област като 5G технологията, предопределена за поддръжката на Интернет на нещата (IoT) и нови приложения в промишленостите - Съединени американски щати или Китай.
Въпреки всичко Huawei към момента е скъп сътрудник на основаната в Лондон Vodafone. Тя самата отбрани китайската компания от американските нападки. Подобен контрастност е индикативен за предизвикването, пред което се изправя Съединени американски щати, когато се пробва да убеди европейските страни в опасенията си, както и да им попречи да купуват от оборудването на Huawei за 5G мрежа.

А китайският колос към момента е най-големият съперник на европейските компании като Nokia Oyj и Ericsson на пазара за безжични мрежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР