От “Продължаваме промяната“ обжалват решението на Общината за Летище РусеПродължаваме

...
От “Продължаваме промяната“ обжалват решението на Общината за Летище РусеПродължаваме
Коментари Харесай

Рена Стефанова: Кметът Милков задълбочава проблема с Летище Русе

От “Продължаваме смяната “ апелират решението на Общината за Летище Русе

Продължаваме промяната апелира процедурата, с която Община Русе отдаде “Летище Русе ” на сдружението “Еърпорт Русе ” ЕООД. Припомняме, че на изключително съвещание на общинския съвет на 14 януари, 47 общински съветници поддържаха импортираното от кмета Печно Милков предложение на сдружението да бъде отстъпено безплатно право на прилагане на Летище Русе за период от 10 години. Дружеството е формирано от българските компании „ ЩРАПЛАН “ ЕООД със притежател и шеф Антони Търницов и „ СТРОЙПРОЕКТ “ ЕООД със притежател на капитала Христо Крушарски. Двамата показаха на място пред съветниците капиталовото си предложение, а дебатите по него продължиха над 3 часа.

След заседание с ръководителите на политическите групи бе препоръчано и утвърдено изискване в контракта. Съгласно него в границите на 24 месеца сдружението би трябвало да извърши нужните настоящи поправки и да създаде документите, нужни за използването му като гражданско летище, в това число Генерален проект за развиване, ремонт на пистата, създаване на осветяване, видеонаблюдение и други. В случай че това не бъде изпълнено, Общината приключва контракта без предупреждение и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални богатства, направени от вложителите, остават нейна благосъстоятелност.

Тогава кметът разгласи моментът за исторически. “Цяла България е наясно, че Русе желае да възвърне комерсиалните полети. Редно е решението за ориста му да се вземе не от 1 човек, някогашен министър, а от 51 русенци, общински съветници “, съобщи кметът Пенчо Милков при започване на дебатите.
тя изясни, предлагането за решение е импортирано от кмета в деня на самото съвещание. То небрежно е било прегледано предната вечер само от Комисията по законодателство. Спорд юриста обаче, разумно е откакто приказваме за транспортен и инфраструктурен план, той да бъде прегледан от транспортната комисия и комисията по районно развиване. Така, хората не знаят на какво съображение е преценено, че е добре да бъде отстъпено това право на прилагане безплатно. Адвокат Стефанова е изискала цялата кореспонденция и от нея не става каква би била изгодата за общината в случай че бъде отдадено възмездно летището. “За мен това предложение страда от липса на конкретика кой, за какво, по кое време и какво ще извърши и против какво. И най-много за какво Община Русе реши, че публичния интерес ще бъде най-добре предпазен в случай че бъде предоставено безплатно това летище и то за един период от 10 години, който е на границата със договорка на предписание, тъй като това е един дълъг период, в който даже и да желае един идващ общински съвет да вземе друго решение то няма да може в случай че той остане в действие ” изясни Рена Стефанова.

Според нея спомагателните условия, които Община Русе наложи в контракта касаят само активността на компанията наемател.

“Убедена съм, че “Еърпорт Русе ” ще извършат дейностите заложени за първите две години, тъй като това е в техен интерес да го създадат, само че няма гаранцията за останалото. Казвам го, тъй като по този начин разгадавам решението на Общинския съвет, след приключването на двете години няма планувани наказания в случай че нещо не се случи ”, съобщи адв. Стефанова.

Жалбата е за нарушение на административно-процесуалните правила и нарушение на материалния закон. “Твърдим и считаме, че сме прави, че право на прилагане върху летище може да бъде може да бъде учредено само по закона за концесиите, най-малко по този начин споделя Закона за гражданското въздухоплаване. Т.е. такава правна фигура като подчинение право на прилагане по ред друг от Закона за концесиите е неосъществим когато обекта е летище. Съдът ще се произнесе по нашата тъжба и в случай че счете че тя е основателна би трябвало да анулира това решение на Общинския съвет и вероятно да даде инструкции по приложение на закона а точно да бъде зпазен Материалния закон. Това чакам да се случи ”, безапелационна бе Стефанова.

Та изясни, че дейностите и не са политически и не са свързани с приближаване на предизборната акция. Срокът за обжалване на решението тече от деня на издание на уеб страницата на общината. Това е станало на 30 януари. За обосноваване на жалбата е било нужни време за набиране на нужната информация. “Няма политика в това, има интерес Русе да получи най-хубавото от това летище. Изрично наблягам, че не съм изискала прекъсване на този акт на Общината с цел да няма терзания за ползвателите. Ако съдът реши, че решението е вярно те ще продължат да работят, в случай че реши, че не е вярно ще бъде анулиран ”, разясни Рена Стефанова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР