От Продължаваме промяната - Демократична България са изработили меморандум, който

...
От Продължаваме промяната - Демократична България са изработили меморандум, който
Коментари Харесай

Петков: Без нашите реформи, отиваме на избори 2 в 1

От " Продължаваме промяната " - " Демократична България " са изработили меморандум, който да стане контракт и да бъде подписан от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и от премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. В този меморандум са включени съществени цели за ръководството в идващите девет месеца. Той ще бъде обществен, има четири значими аспекта в документа.

Това разгласи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, представен от БГНЕС.



" В документа има четири значими акцента, най-важният е за регулаторите, които ръководят съвсем целия стопански живот в страната – от цената на газа, през публичните поръчки до това по какъв начин се ръководят банките и медиите. Имаме ясно предложение към ГЕРБ. Трябва да се мине през една доста ясна процедура за всяка една номинация. Проверка за корупция. Като се мине през тази тежка процедура, разпределението сред нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно. Когато някой реши да припознае претендент, това припознаване става през народен представител от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и тази номинация се води към групата на партията. Т. е. в случай че ГЕРБ избере някой отвън ГЕРБ, това ще се води към броя на ГЕРБ. Например, в случай че има претендент на Движение за права и свободи, който се предложи и премине през процедурата и ГЕРБ реши него да го издигне, това ще се води претендент на ГЕРБ ", изясни Петков и добави, че това ще даде по-голям надзор.

Документът включва раздели за службите и за правосъдната промяна.

Петков акцентира, че ръководството има смисъл единствено, в случай че тези промени не престават.

" Ние не би трябвало да приказваме единствено за тази ротация. Тук въпросът е дали можем да създадем механизъм, тъй че ротациите да продължат през идващите четири години. Никой не му би трябвало драмите да се случват в шпации от девет месеца. Най-нормалното нещо е Мария Габриел като идващ министър председател на България, в случай че тази ротация успее, по-късно да се върне като външен министър при идната ротация. Николай Денков в този момент да стане министър на външните работи и след идната ротация да се върне като министър председател. Да имаме огледални ротации за непоклатимост през идващите 4 години ", изясни Петков.

Той акцентира, че това не е ултиматум към ГЕРБ, а е начална позиция.



" Очакваме доста по-систематичен метод, по който да уговорим тези неща. Заявяваме ясно акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март, тъй като по този начин си е дал своята дума и ние си държим на думата. Много се надяваме и ще поставим всички старания, тъй като не виждаме положителни други възможности за България, с изключение на продължение на тези ротации с тези промени, които сме заложили. Затова ще поставим старания идващият министър председател на България да се споделя Мария Габриел. Но в случай че не се споразумеем по основни неща за нашите промени, ще предложим на нашите сътрудници да създадем избори 2 в 1 ", съобщи Петков, наблягайки, че не желае това да се случва.

" Ще приказваме по всяка една от точките, а за изясняване на действителната конструкция на ръководство след 6 март ", добави той.

Ген. Атанас Атанасов от Демократична България съобщи, че през днешния ден са изпратили плана за меморандум на вицепремиера Мария Габриел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР