От продажбата на голи тела и персонализирани фигурки на Лего

...
От продажбата на голи тела и персонализирани фигурки на Лего
Коментари Харесай

Ракетна поща: Украински доброволци пишат смъртоносни `поздрави` до Русия, за да съберат пари -

От продажбата на голи тела и персонализирани фигурки на Лего до основаването на патриотични НФТ (non-fungible tokens) в подмяна на дарения в криптовалута - техниките за набиране на средства за битка с съветската експанзия в Украйна стават все по-креативни, защото умората от войната се усеща и даренията понижават.

Организациите набират пари за украинската войска и посредством продажба на послания върху артилерийски снаряди , които се изстрелват по съветските войски. Три разнообразни украински организации към този момент са събрали над 113 000 $ за въоръжените сили на страната, оповестява The Kyiv Independent.

Някои послания са елементарни: " Майната им на руснаците! Горете в пъкъла. " Други са по-особени: " За моя окосмен другар господин Котовски " ; или изобретателни: " Хей, рускиня! Надявам се, че харесваш украинския хеви метъл. "

Цената на " марковите " артилерийски снаряди варира от 10 до 500 $ според от дизайна. Някои доброволци одобряват поръчки напряко на фронтовата линия, като изписват посланията върху снарядите с маркер. Други подхождат по-професионално, като боядисват снарядите авансово и доставят към този момент брандираните муниции на бойците.

Тези организации не го вършат единствено поради парите, а с цел да донесат на хората " прочувствено задоволство ", което идва от изпращането на обръщение непосредствено до съветската войска, изясняват те.

" С посланията върху ракетите хората могат да изразят своята болежка, яд или убеденост в успеха на Украйна ", споделя Любов Галан, съосновател на плана BoomBoard. Галан съобщи, че нейният план оказва помощ омразата към руснаците да се трансформира в деяние с офанзиви, които евентуално могат да унищожат съветски хранилища или съоръжение.

Смъртоносни " поздрави "

Галан и приятелите ѝ от организацията с нестопанска цел Frontline Care - учредена по време на войната за набиране и закупуване на военно съоръжение - започват BoomBoard в края на юли и от този момент са събрали към 50 000 $ под формата на дарения.

Целта им е да съберат към 200 000 $ за закупуването на четири бойни дрона, създадени от украинската компания UA Dynamics. Наречени Punisher, тези дронове са кръстоска сред изцяло милитаризирания турски Bayraktar и потребителските безпилотни летателни апарати, които Украйна всеобщо употребява за наблюдаване на фронтовата линия и за офанзиви против съветските войски.

Frontline Care и UA Dynamics събират дарения в подмяна на персонални " поздрави " за съветските бойци. Едно изрисувано обръщение върху снаряд коства към 25 $, стикер - 100 $, мемори - 160 $. За близо 19 000 $ BoomBoard ще трансформира дрон Punisher в изцяло брандиран билборд.

Според Галан хората оставят всевъзможни послания за руснаците. Някои им пожелават гибел, други отмъщават за окупирани градове или убити родственици.

Идеята за слагане на текст върху снаряди не е нова, споделя един от съоснователите на BoomBoard Глеб Родченков. Това, което Frontline Care и неговите сътрудници са съумели да създадат, е да я трансфорат в услуга: хората подаряват пари и избират обръщение, а дизайнерите основават схема за инженерите на UA Dynamics, които я слагат върху снаряда.

Веднага откакто BoomBoard събере задоволително средства за първия си дрон, всички снаряди ще отидат в украинската войска на фронтовата линия. Всеки донор ще получи фотография на брандирания снаряд, преди той да бъде изстрелян.

Екипът от 15 души към този момент е приел към 3000 поръчки. Инициативата е приета и от украински звезди, измежду които музикантът и някогашен политик Святослав Вакарчук и вокалистът на украинската група Boombox Андрий Хлевнюк.

Специални планове

BoomBoard не е единственият план, който набира дарения, като рисува послания върху снаряди. Друг план - RevengeFor - е ориентиран към чужденци, които желаят да поддържат Украйна.

Неговият създател Назар Гулик е основен изпълнителен шеф на украинското стартъп студио Empat. Тъй като множеството му клиенти са в Украйна, бизнесът е потърпевш доста вследствие на войната, което подтиква екипа да превключи на друга скорост и да помогне на Украйна с това, в което е най-хубав - стартирането на цифрови планове.

Кампанията на Гулик за набиране на средства RevengeFor предлага да се изрисуват послания върху муниции, които ще бъдат изстреляни по руснаците, против минимално подаяние от 500 $. До момента той е събрал към 35 500 $, в това число от Съединени американски щати, Канада, Германия, Англия, Норвегия и Полша.

Най-голямото подаяние - 1500 $ - идва от Норвегия с обръщение: " Отмъщение за Мася и за безсънната нощ на всички животни в Украйна ", споделя Гулик пред The Kyiv Independent.

Екипът му предава тези послания на въоръжените сили на Украйна и те ги изписват върху снарядите. Всички събрани средства се превеждат на ComeBackAlive, най-голямата благотворителна фондация в Украйна. Тя употребява парите за закупуване на дронове, каски, преносими компютри и коли.

Според Гулик украинците би трябвало да проявят известна креативност, с цел да събират дарения за армията.

" Хората към този момент подариха свободните си пари, тъй че би трябвало да им дадем нещо в подмяна, с цел да продължим да събираме средства ", сподели той.

А украинските военни нямат нищо срещу да оставят послания върху снаряди в подмяна на дарения. " От техническа позиция това не е мъчно. Ако имате снаряди, всичко, което би трябвало да извършите, е да вземете маркер и да пишете ", сподели украинската доброволка Евгения Соболева, която оказа помощ за стартирането на акция за дарения за собствен другар в армията.

За една седмица тя събра съвсем 700 $. Повечето донори намират плана посредством Instagram, само че Соболиева желае да употребява по-надеждна платформа, защото обществената мрежа блокира изявленията ѝ поради нарушавания на разпоредбите за модериране на наличието.

С този проблем се сблъскват доста деятели, които пишат за войната в Украйна. Украинското министерство на цифровата промяна съобщи, че непрекъснато комуникира с Мета, компанията майка на Фейсбук и притежател на Instagram, с цел да деблокира десетки сметки и постове.

Досега Соболева е събрала задоволително дарения, с цел да купи дизелово гориво, муниции и облекла, само че споделя, че ще продължи да събира в допълнение. Много от приятелите ѝ мъже са се включили към армията от началото на войната.

" Знаем защо се борим, по тази причина сме подготвени да работим толкоз дълго, колкото е належащо ", споделя тя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР