От приватизацията на завода преди 20 години в него са

...
От приватизацията на завода преди 20 години в него са
Коментари Харесай

"Солвей Соди" инвестира 90 млн. лв. в ново съоръжение

От приватизацията на завода преди 20 години в него са вложени над 1 милиарда лева

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Печалбата на " Солвей Соди " е скочила с близо 25% през 2016 година

Продажбите също са нарастнали, откакто заводът в Девня усили потенциала си за произвеждане
12 юли 2017
" Солвей Соди " регистрира 4% растеж на приходите за 2015 година

През предходната година компанията пусна нова дестилационна апаратура, която ще понижи разноските й
19 юни 2016

Компанията към този момент има един сходен работещ казан, в който бяха вложени 150 млн. лева
Ново оборудване за 90 млн. лева проработи в завода за калцинирана сода " Солвей Соди " в Девня. Инвестицията е във втори казан в топлоелектрическата централа на завода (позната до неотдавна като Топлоелектрическа централа " Девен " ), който е построен по съвременна технология и доста понижава разноските за горива и първични материали, като в това време понижава излъчванията и усъвършенства екологичните параметри на производството. Компанията към този момент има един сходен работещ казан, в който бяха вложени 150 млн. лева Сегашното оборудване е същото, само че с по-малък потенциал. След последната инвестиция " Солвей Соди " на процедура към този момент разполага с най-голямата апаратура за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила на Балканите.

Отлични резултати

Откриването на оборудването става малко след привършване на самия план. " Изграждането на втори казан на циркулиращ кипящ пласт бе финализирано напълно скоро с отлични резултати по сигурност както за нашите чиновници, по този начин и за подизпълнителите ", сподели в прессъобщение изпълнителният шеф на компанията Спирос Номикос. По думите му с това заводът в Девня става един от най-конкурентоспособните в международен мащаб. Изпълнител на плана е швейцарският инженерен конгломерат Foster Wheeler.

Централата, в която е построена новата апаратура, е ситуирана на територията на предприятието и до неотдавна работеше като независимо дъщерно сдружение. Преди няколко месеца " Девен " се вля в " Солвей Соди " и с това отговорностите по лиценза му за произвеждане на топлинна и електрическа сила минаха към химическия цех.

Инвестиции

Това не е първата инвестиция, която компанията прави през последните 20 години, откогато предприятието беше приватизирано от белгийската Solvay и турската Sisecam. За този интервал са вложени над 1 милиарда лева в софтуерно възобновяване, околната среда и човешки капитал. " Благодарение на сполучливата приватизация през днешния ден предприятието е едно от водещите в интернационален проект ", сподели министърът на енергетиката Теменужка Пекова при откриването на инсталацията.

Преди две години компанията завърши различен огромен план - създаване на нова дестилационна апаратура за 60 млн. лева Резултатът беше доста понижаване на потреблението на пара за содовото произвеждане и на твърдо гориво, както и по-малки въглеродни излъчвания.

Петкова напомни измененията в Закона за енергетиката през 2015 година, свързани с понижаване тежестта за индустриалните консуматори от разноските за сила от възобновими източници. " До момента предприятията от групата на " Солвей " са получили отстъпка от цената на електрическата сила в размер на близо 1 млн. лева Благодарение на това средствата са пренасочени за други действия в предприятието ", сподели тя. Най-големият в Европа

Заводът в Девня е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият цех в Европа за произвеждане на синтетична калцинирана сода с потенциал от 1.5 млн. тона сода годишно. Калцинираната сода е съществена суровина за стъкларската индустрия, употребява се също при производството на перилни и почистващи препарати, в химическата индустрия и металургията, силикатите и стъклените нишки. Около 90% от продукцията се изнася, като главните пазари са Балканите, Русия, Средния изток, Средиземноморието, както и Южна Америка, Африка и Азия. В сдружението работят към 600 души. " Солвей Соди " образува към 1% от общия експорт на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР