От ПП-ДБ призоваха ЦИК да преразгледа решението си и да

...
От ПП-ДБ призоваха ЦИК да преразгледа решението си и да
Коментари Харесай

ПП-ДБ зоват ВАС да се събере през уикенда, а МВР да не бързат да връщат машините

От ПП-ДБ приканиха ЦИК да преразгледа решението си и да върне машинното гласоподаване. От групировката упорстват отчетът на ДАНС, който стана съображение за решението на комисията, да бъде оповестен, а Върховен административен съд да се произнесе неотложно по жалбата им против анулацията на гласуването с машини, по-рано от планувания в закона 3-дневен период, с цел да не основава безпорядък, съобщи БНР.

„ Ако съдът анулира решението на ЦИК, това би бил „ неприличен миг в демократичната история на България “, разяснява зам.-председателят на Народно събрание Никола Минчев:

„ На първо място, ЦИК има основанието сега да преразгледа решението си, тъй като има подадена тъжба против първичното решение, има към този момент и заповедта на Министерството на електронното ръководство, която се чакаше и когато липсваше до през вчерашния ден за узаконяване на техническата редовност на машините. Има всички учредения - и официални, и материални - органът да преразгледа решението си и да върне машинния избор. Получаваме информация, че машините от цялата страна към този момент се подготвят и се връщат назад в София. Призовавам и общинските изборни комисии и органите на Министерство на вътрешните работи по места да не прибързват с това деяние, а в противен случай - да изчакат развиването на проблема в днешния ден “, изиска той.

Върховен административен съд обаче може да прегледа жалбата против решението на ЦИК най-рано в понеделник - ден след първия тур на локалните избори. Причината е че съдът не работи в почивните дни.

Централната изборна комисия няма да преразгледа решението си от нощес да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

Това разгласи по-рано пред БНР представителят Росица Матева. Още през днешния ден Общинските изборни комисии ще получат инструкции за попълването на протоколите в секциите, в които трябваше да се гласоподава с машини. Според ЦИК, в отчета на ДАНС има задоволително учредения машинният избор да бъде анулиран, а Министерство на вътрешните работи носи отговорност за това, че устройствата от склада за предпазване са извадени и превозени без разрешението на Комисията.

„ За ЦИК не се трансформира обстановката, защото това решение е подписано от същия заместник-министър, за който получихме информация от ДАНС, че е направил дейности, които разрушават доверието в машинното гласуване; дейности, които ни дадоха задоволително съображение да приемем това решение. Знаете, че аз съм уверен последовател на машинното гласоподаване, гласоподавам постоянно с машина, само че нощес за мен единственият вероятен излаз от тази обстановка беше да се одобри това решение от Централната изборна комисия. Към днешна дата няма постъпила друга информация, която да ми даде съображение да го преразглеждаме. Решението е реалност, то би трябвало да се извърши неотложно. Изпратили сме инструкции до всички Общински изборни комисии да уведомят Секционните изборни комисии “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР