От появата на COVID-19 досега учените се опитват да научат

...
От появата на COVID-19 досега учените се опитват да научат
Коментари Харесай

Първият случай на COVID-19 въобще е бил много по-рано, отколкото предполагаме

От появяването на COVID-19 до момента учените се пробват да научат повече за произхода на ковид, да схванат къде и по кое време е почнало разпространяването на смъртоносната болест. Според ново проучване - най-вероятно става дума за седмици преди първия документиран случай.

Нов модел на разпространяването сочи, че вирусът SARS-CoV-2 може би е почнал да заразява първите хора в Китай най-рано през октомври 2019-та, макар че средата на ноември е много по-вероятният сюжет.

Това е доста по-рано от признатия за първи случай на инфекцията – от началото на декември 2019-та (определен въз основа на първичните прегледи на пациенти с новия ковид в Ухан, Китай).

Т.нар. нулев пациент, който е измежду тази група, стартира да демонстрира признаци на инфекцията на 1-ви декември 2019-та. Фактът, че това е първият документиран случай обаче, не значи, че вирусът не е почнал да се популяризира по-рано – без знанието на здравните управляващи.

Всъщност в случай че изходим от интернационалните данни, по-ранното начало на разпространяването е по-вероятният сюжети, твърди екип, управителен от природозащитния академик Дейвид Робъртс от университета на Кент във Англия.

В своето проучване експертите преработват математически модел от природозащитната просвета, наименуван оптимално линейно премерване (OLE), който обичайно се употребява за определянето на евентуалния миг, в който даден тип е липсващ (на базата на последните пъти, които е бил забелязван).

Същата техника на моделиране се употребява и в доста други научни области, в това число археология и фенология (изследването на периодическите биологични събития).

В случая екипът употребява този модел, с цел да екстраполира хипотетичния времеви интервал на произхода на COVID-19 въз основата на интернационалните случаи на болестта (регистрирани в над 200 страни при започване на май 2020-та).

Макар и методът да не може да ни каже изрично по кое време се е появил COVID-19, той ни дава скъпа вероятност за първите случаи на предаване, които евентуално са убягнали на лекарите.

Според моделирането COVID-19 се е появи в Китай доста преди декември 2019-та, като най-вероятно първият случай е на 17 ноември (но не е изключено и да е най-рано на 4 октомври).

След като завладява Китай, вирусът стартира да се популяризира и из други страни – първо в Япония на 3 януари, по-късно в Тайланд на 7 януари, в Испания на 12 януари, Южна Корея на 14 януари и в Съединени американски щати на 16 януари.

Въпреки че това са единствено хипотетични калкулации, съгласно голям брой изследвания COVID-19 е циркулирал доста по-рано, в сравнение с изобщо подозираме.

Откритията са оповестени в PLOS Pathogens.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР