От поведението на втората политическа сила Продължаваме промяната/Демократична България“ личи

...
От поведението на втората политическа сила Продължаваме промяната/Демократична България“ личи
Коментари Харесай

Борисов сложи кръст на кабинета „Денков-Габриел“: Смятате ли, че ще има ротация?

От държанието на втората политическа мощ „ Продължаваме промяната/Демократична България “ проличава само предпочитание за „ служебна победа “ на идните през октомври локални избори, а до контрактуваната ротация, при която Мария Габриел да смени Николай Денков на премиерския пост, няма да се стигне. Това бе есенцията в изявлението на ръководителя на първата политическа мощ ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Не знам какво да сгорещявам, то си е топло (що се касае до връзките сред ГЕРБ и ПП/ДБ – бел.ред.) Вчера на приема в британското посолство за първи път се срещнах с Лена Бориславова и разбрах същинските им планове – да ръководят страната еднолично – както Народното събрание, по този начин и законодателната власт, регулаторните органи. С 36 депутата… Това разбрах “, обобщи усещанията от неофициалните си съдружни сътрудници Борисов в границите на постоянната си утринна сводка в коридорите на Народното събрание.

„ Нали никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има? След снощните усещания се прибрах и помолих да ми извадят техния запис. Те сега вършат тъкмо това, което е в записа – министри, техните зам.-министри, поголовна промяна на фрагменти в министерствата, в организациите, в които напълно управлява, а в този момент в регулаторите “, отговори на въпрос на News.bg някогашният министър председател.

ПП/ДБ желали да сложат собствен човек отпред на Българска народна банка, само че ГЕРБ са безапелационни – принуждават напълно зад това гуверньорът на държавната банка Димитър Радев да продължи мандата си.

„ Радев пристигна от Вашингтон, от интернационалния валутен фонд, потвърден експерт, работил за еврото, за Еврозоната, потвърден експерт. “

Председателят на ГЕРБ разяснява и думите на президента Румен Радев от по-рано през днешния ден, че новото държавно управление тласка България все по-близо до войната.

„ Не приказвам от името на държавното управление, приказвам от името на парламентарната си група – целият либерален свят оказва помощ на Украйна. Вчера се видях със зам.-министъра на защитата на Украйна и разбрах следното – от първия ден на войната България изнася големи количества оръжие за Украйна, единствено че разликата сред комерсиалната и доставната цена е два пъти. Сиреч някой от самото начало изнася оръжие, а някои комисионери лапат облага “, отсече Борисов.

Вече месец и половина, откогато работило държавното управление, нямало механизъм за избор на назначенията на управителни фрагменти, а на всичкото от горната страна „ Промяната “, въпреки и да нямали политическо семейство в Европарламента, желали да имат еврокомисар, възмути се той.

Най-правилно е да се подпише съглашение, което да контролира връзките сред двете политически сили, нещо, за което Христо Иванов също упорствал, акцентира Борисов.

„ А в този момент желаят да командват и парламентарната ни група. Те видяха, че са в изолираност, че никой не ги желае. И господин Денков в началото заявяваше, че ще търсят болшинства от всички партии, а в този момент, когато не ги намерят, а ние ги намерим, приказват за „ плаващи болшинства “. Трябва да отговорим на значителния, рамков въпрос – за какво направихме държавно управление, за какво ГЕРБ върна мандата? Това не се регистрира – смята се, че някой на нас бил дал. Не, никой нищо не ни е дал, не сме желали нищо и не сме получили. “

На настояването на Борисов да бъде направен подобен механизъм за съгласуваност на назначенията, съпредседателят на Демократична България Христо Иванов декларирал, че 7 дни не са задоволителни.

„ 7 дни били малко за регулаторите. Ако са 14, ще стигнат ли? Ако ще стигнат, да ги създадем 14. Но запитвам какво работихме, какво работиха държавното управление. Къде са законите за Плана за възобновяване? Внесоха ли ги, нали бяха подготвени? “, насочи реторичен въпрос той.

Борисов обаче отсече – що се касае до него, той нямало да смъкна държавното управление. „ То съществува с помощта на нас. (…) “

„ Но не си представям деня след 8 месеца, когато се ротираме и има държавно управление на ГЕРБ “, повтори първичната си констатация още веднъж на наш въпрос той.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР