От поведението на централните банки зависи дали ще има намаление

...
От поведението на централните банки зависи дали ще има намаление
Коментари Харесай

Стоян Панчев: От поведението на централните банки зависи дали ще има намаление на цените на електроенергия

От държанието на централните банки зависи дали ще има понижение на цените на електрическа енергия. Очакванията са за повишени цени в първото тримесечие на тази година. Това сподели в предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия. Фактор е и достъпът до сила в Европа, уточни той.

Наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите консуматори може да докара до редица проблеми след себе си, счита Панчев. „ Може да се сътвори проблем с достъпа до електричество. Когато цената при производителите пораства, а в края на веригата не се повишава, тези, които са по средата – електроразпределителните сдружения, страдат “, изясни той.

Според него не е изключено и ново повишаване в цените на електрическата енергия след анулация на мораториума от месец април. „ Това не е методът да се оправиш с покачването на цените. Начинът е да потребителите да се компенсират посредством обществени ограничения “, счита Панчев.

Отлагането на бюджета за актуалната година крие доста неизвестности пред политиките на държавното управление, разяснява икономистът. Планираната актуализация в средата на годината пък демонстрира неспособност за обмисляне. „ Дори да нямаме бюджет сега, аз се надявах най-малко да имаме прогнозата, макрорамката. Големите старания би трябвало да са ориентирани в тази посока “, сподели Панчев.

Стоян Панчев предвижда, че инфлацията ще се окаже по-сериозният проблем през 2022 година от пандемията. „ До края на второто тримесечие ще имаме повишени темпове на инфлацията. Моите упования са към средата на годината да се успокои растежът на инфлацията. Това, че се е понижил растежът, не значи, че ценовото ниво ще е спаднало “, акцентира икономистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР