От последното проучване на общественото мнение в Северна Македония по

...
От последното проучване на общественото мнение в Северна Македония по
Коментари Харесай

Проучване: Подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ пада, Груевски стопява рейтинга на Мицкоски

От последното изследване на публичното мнение в Северна Македония по няколко настоящи тематики, излиза наяве, че публичната поддръжка за партията ВМРО-ДПМНЕ пада, а някогашният министър председател Никола Груевски има идентична поддръжка с сегашния - Християн Мицкоски. Управляващата СДСМ пък усилва възможностите си за победа на идващите избори.


Гражданите бяха запитани какво е мнението им за политическата и икономическа обстановка в страната, в изследване на Агенция Stratum R&D по поръчка на сп. " Фокус ".

Рейтингът на ВМРО-ДПМНЕ пада, като част от аргументите са вътрешните различия в партията.

Според резултатите от проучването вътрешните различия в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се преливат и в настроенията на електората, т.е. въздействат директно на усещането на жителите.

Изводът е, че спорът Мицкоски-Груевски отслаби партията и очевидно понижи рейтинга на ВМРО-ДПМНЕ.

Разделената ВМРО-ДПМНЕ ще преживее проваляне на идните избори, в случай че вътрешното разединение се отрази на електората и се сътвори нов политически индивид. В публичното пространство се спекулира, че поддръжници на Никола Груевски може да се явят на парламентарните избори със свои лични листи.

На въпроса „ Ако изборите бяха през днешния ден, за коя партия най-вероятно ще гласувате “, 10,1% от интервюираните жители са дали своят вот за ВМРО-ДПМНЕ, ръководена от Християн Мицкоски, до момента в който 9,2% от интервюираните са дали своят вот за нова партия от ВМРО-ДПМНЕ отпред с Никола Груевски. Що се отнася до СДСМ, отпред с Димитър Ковачевски, поддръжка показват 15,8% от интервюираните и при тези условия актуалните ръководещи още веднъж ще излязат отпред.

Това значи, че от кулминационната точка на разделянето във ВМРО-ДПМНЕ най-голяма изгода има СДСМ. Избирателите на ВМРО-ДПМНЕ са разграничени и съвсем половината от тях са склонни да поддържат нова партия, водена от Никола Груевски. Предстои да забележим дали сегашните настроения на електората вдясно ще преживеят кресчендо, само че несъмнено сметките имат голямо отражение на рейтинга на опозиционната партия.

Сред албанските политически партии ДСИ е постоянна и води с 6,2% от интервюираните. За Алтернативната коалиция, БЕСА и Демократическото придвижване са дали своят вот 4,2% от жителите, а за Алианса на албанците - 2,7%.

Груевски стопи рейтинга на Мицкоски, разгарът на конфликта е за Ковачевски

Според резултатите от допитването разделянето на изборното тяло на ВМРО-ДПМНЕ и разпределението на лагерите на Мицкоски и Груевски води до политическа изгода за Ковачевски, като рейтингът му се повишава на гърба на конфликтните водачи на ВМРО-ДПМНЕ.

На въпроса " Кой бихте споделили, че е обичаният ви политик ", най-вече респонденти дават отговор с " никой " - 25,1%.

За Димитър Ковачевски са дали своят вот 12,8% от жителите, а той води пред Никола Груевски, за който са дали своят вот 11,1% от интервюираните. За Християн Мицкоски, който сега е на трето място, са дали своят вот 10,5%.

След изследването на IRI това е второто изследване, в което Никола Груевски има по-висок рейтинг от Християн Мицкоски.

Въпреки че Груевски има дребна преднина от 0,6%, от позиция на политическия разбор си коства да се означи.

Дали това ще се трансформира в наклонност или просто кратковременно отражение на общото неодобрение на жителите от всички политици, следва да стане ясно.

Икономическата неустойчивост

Икономическата неустойчивост е най-сериозното предизвикателство за жителите, показват 74% от интервюираните. Цели 69% от жителите считат, че главното предизвикателство е корупцията, а 60% - че това е неефективната правосъдна система. Става дума за 11 препоръчани отговора, по които жителите могат да посочат.

Гражданите усещат антикризисните ограничения на държавното управление и считат, че те дават позитивен резултат

Над 50% от интервюираните жители в изследването считат, че антикризисните стопански ограничения на държавното управление на Димитър Ковачевски дават позитивен резултат.

На въпроса „ Смятате ли, че политиките на държавното управление за облекчение на рецесията, провокирана от войната в Украйна, дават позитивен резултат “ 19,3% декларират, че са съгласни, 31,5% от жителите считат, че ограниченията „ дават непълен резултат “. 23,6% от жителите считат, че „ дават най-малък резултат “. Само 18,4% от жителите показват, че ограниченията не дават резултат.

Съобщенията за нови ограничения и политики за понижаване на цените или подкрепяне на жителите в навечерието на зимата явно ще бъдат значима тематика за популацията през идващия интервал.

Силната поддръжка за участието в Европейски Съюз остава с 68% от жителите

Проучването на " Фокус " демонстрира, че се резервира мощната поддръжка на жителите за участие в Европейски Съюз. 68,1% от интервюираните са декларирали, че поддържат участието в Европейски Съюз, 9,25% са срещу.

Членството в НАТО има мощна поддръжка от 72,1%. Членството на Северна Македония в самодейността " Отворени Балкани " се поддържа от 76% от жителите.

Половината от жителите са неутрални във връзка с конституционните промени

Интересен за политически разбор е въпросът за поддръжката за конституционните промени. За първи път в изследване по-голям % от жителите са неутрални по отношение на нуждата от регистриране на българите и другите етнически общности в Конституцията, с цел да може страната да продължи по главите в договарянията с Европейски Съюз.

На въпроса " Бихте ли подкрепили измененията в конституцията, нужни за деблокиране на договарянията с Европейски Съюз ", половината, т.е. 50% от интервюираните се оповестиха за неутрални, 35% ги поддържат и 19% са срещу.

Гражданите желаят постоянни изборни

Най-голям % от интервюираните жители - 58,4%, считат, че изборите би трябвало да са в постоянния период и че не би трябвало да се стига до предварителни избори. 27,4% от интервюираните жители поддържат провеждането на предварителни избори. /БГНЕС

-----------------------------

Телефонно изследване с размер на извадката от 1200 респонденти. Представителна извадка по район, място на престояване и народност, по пол и възраст. Събирането на данни е осъществено в интервала 01-06 октомври 2023 година

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР