От понеделник започва почистване на коритото на река Стряма край

...
От понеделник започва почистване на коритото на река Стряма край
Коментари Харесай

След 10-годишно бедсействие: Започва почистване на корито на рeка Стряма край Трилистник

От понеделник стартира разчистване на коритото на река Стряма край селоТрилистник, заяви регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев. Дейностите ще бъдат осъществени с техника и средства от държавното сдружение „ Напоителни системи “, които по закон имат ангажимент да поддържат поправеното корито в тази част на реката.

„ Тъй като пловдивското отделение не разполага с нужната техника, след диалози с министъра на земеделието Явор Гечев и управлението на държавното сдружение постигнахме договореност за решение на казуса и прекачване на машини от Стара Загора и Сливен, които ще обезпечат проводимостта на коритата “, изясни регионалният шеф. Той акцентира, че дейностите ще се извършат на база предписанията и под контрола на Басейнова дирекция.

„ Разбираме терзанията на хората след тежките наводнения през септември предходната година в региона на Карловско. Жителите на селото би трябвало да са спокойни, тъй като няма директна опасност от наводняване. Определени са няколко сериозни сектора и преди пролетните високи води подхващаме превантивни дейности “, разяснява още Ангел Стоев.

Дарик следи проблема под лупа. Не ни стопираха нито неналичието на ясни и съответни отговори на виновните инстутции по почистването, в десетки публикациии изявленията търсихме подпомагане за решение на казуса с коритото.

По последна информация на медията ни, макар обещанието за почистването на реката от понеделник, жителите наТрилистник ще излезнат на кротичък митинг в неделя.Именно обраслото с гъста растителност дъно на реката стана причина за скъсването на дигата на няколко места и заливането на селото в ранните часове на 3 септември.

Протестът на жителите на Трилистник ще се състои на моста на Стряма в 12 часа. Той е предизвикан от близо 10-годишното безучастие на виновните институции.

Както неколкоктратно сме съобщавали в ефира на Дарик, малко повече от 6 месеца от заливането на Трилистник обстановката с коритото на реката е същата, каквато еи в последните близо 10 години – локалните не престават да се питат река или гора е Стряма, минаваща през селото. А страховете им се усилват от наближаващото снеготопене и идните дъждове.

„ Ако до 10 дни не получим безапелационен отговор по кое време действително ще стартират дейности по почистването на коритото на река Стряма, то призоваваме всички дружно да бойкотираме изборите и на 2-ри април да не упражним правото си на избор. Притесненията ни, че Трилистник може още веднъж да бъде залято, са големи и напълно действителни “, обявиха пред Дарик хората от селото.

Чрез митинга в неделя жителите на селото желаят да подбуден институциите най-сетне към отговорност и обезпечаване на естественото им битие, без да се постанова да живеят в непрестанен боязън от това, че ще им се наложи още веднъж да се избавят за минути от придошлата вода, а покъщнината им, огромна част от която към момента не са възстановили, да бъде тотално унищожена.

Жителите на Трилистник приканват и хората от прилежащите села да поддържат митинга им, тъй като идващият път реката може да залее и техните обитаеми места.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР