От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни.

...
От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни.
Коментари Харесай

В понеделник след Цветница започва Седмицата на страданията

От понеделник след Цветница стартира Страстната седмица за православните християни. Наречена още " Седмицата на страданията ", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.

Последната седмица на Великия пост църквата назовава Страстна седмица, тъй като тя е отдадена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския избавител Иисус Христос - неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.

Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и приключва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се назовава Велик - Велики понеделник, Велики вторник и по този начин нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се правят специфични служби от църквата. Според православния календар тази седмица приключва с Великден.

На старобългарски " пристрастеност " е " страдалчество ". По тази причина дните на Христовите премеждия от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до гибелта му са наречени " буйна седмица ". Приближавайки се към кулминационната точка на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наименуван Велик.

На Велики понеделник Иисус Христос влезнал в Йерусалимския храм и го намира цялостен с търговци. Божият Син изгонил търговците, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище. В Евангелието се приказва за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклинание над безплодната смокиня - знак на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР