От полунощ на понеделник, 19 септември, влезе в сила забрана

...
От полунощ на понеделник, 19 септември, влезе в сила забрана
Коментари Харесай

Влезе в сила забрана за влизане на руснаци в ЕС през балтийските страни и Полша

От среднощ на понеделник, 19 септември, влезе в действие възбрана за влизане на руснаци с шенгенски визи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Забраната важи за притежателите на визи, които са ги получили за влизане в други страни от Европейски Съюз. Съответната стъпка беше оповестена от държавните управления на четирите страни в взаимно изказване, публикувано на 8 септември.

Според новите правила руснаците също няма да могат да употребяват Естония, Латвия, Литва и Полша като директни страни.

„ Ще се запазят изключения за дисиденти, хуманитаристи, членове на фамилиите, притежатели на позволения за престояване, за улеснение на превоза на артикули и транспортни услуги, дипломатически задачи, директни уреди за пътуващи до и от Калининград и така нататък “, увериха държавните ръководители в взаимно изказване..

„ Руснаци, не се опитвайте да пресечете границата, не сте добре пристигнали тук, спрете войната против Украйна и се махнете от тази красива страна! — коментира инициативата министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс.

В същото време министър-председателите обявиха нуждата да се даде опция на дисидентите от Руската федерация да изоставен територията на държавата-агресор.

Междувременно Асоциацията на туроператорите на Русия съобщи, че тези четири страни, както и Дания, Белгия и Холандия, към този момент не одобряват документи за издаване на туристически визи.

Трябва да се означи, че на равнище целия Европейски съюз също беше взето решение за премахване на опростения визов режим с Руската федерация. За елементарните руснаци това значи:

нарастване на цената на визовата такса от 35 на 80 евро;
увеличение на времето за обработка на визи (от 15 на 45 дни);
нужда от даване на спомагателни подкрепящи документи;
стягане на разпоредбите за издаване на дълготрайни и многократни визи.

Освен това, считано от през днешния ден, опростеният визов режим за жители на Руската федерация е анулиран от Швейцария. За тях цената на визата е увеличена от 35 на 80 евро, времето за обработка е увеличено от 5 на 15 дни, компенсациите за студенти, спортисти и водачи на камиони са анулирани.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР