От полунощ на 13 март всички влизащи в България от

...
От полунощ на 13 март всички влизащи в България от
Коментари Харесай

След нова промяна в мнението си здравният министър наложи карантина на всички влизащи от Африка

От среднощ на 13 март всички влизащи в България от африкански страни ще бъдат поставяни под наложителна карантина за период от 10 дни. Това се схваща от заповед на здравния министър Костадин Ангелов, която беше публикувана до медиите. До решението се стигна, откакто министърът първо разгласи, че се планува такава мярка, а ден по-късно заяви, че тя няма да бъде приложена.

В заповедта на Ангелов се прецизира, че не се позволява изключението за анулация на карантината при даване на негативен резултат от извършен до 72 часа преди влизането в България PCR тест. Мярката ще важи до края на април.

Карантината ще се анулира при приключване на 10-дневния период и даване на негативен резултат от извършено на 10-ия ден от карантината проучване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Резултатът се показва на шефа на районната здравна ревизия, който е издал предписанието.

Във вторник (9 март) здравният министър загатна, че е допустимо да се вкара карантина на всички идващи от Африка. Той изрази терзания, че на континента се популяризират нови разновидности на ковид и поради това сходна мярка е наложителна.

Изказването му провокира реакция от туроператорите, защото в Африка се намират две от най-предпочитаните дестинации за българите в последните месеци - Занзибар и Египет. Досега туристите, които се връщат от острова, трябваше само да показват негативен PCR тест, изработен до 24 часа преди влизане в България, което подсигурява унищожаване на карантината от РЗИ.

Само ден след подхвърлената концепция за карантина Костадин Ангелов посочи, че идващите от Занзибар българи няма да бъдат поставяни под карантина. Така за 4 дни здравният министър промени радикално мнението си на два пъти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР