От общо 171 862 пенсии, подлежащи на преизчисляване след промените

...
От общо 171 862 пенсии, подлежащи на преизчисляване след промените
Коментари Харесай

НОИ с подробен разчет за пенсиите - кой колко точно ще получи

От общо 171 862 пенсии, подлежащи на преизчисляване след измененията от 1 септември за по-малко понижение на главната пенсия, около 70 700 ще получат приблизително нарастване с към 62 лева, сочи разбор на Национален осигурителен институт.

Данните към декември 2021 година сочат, че след влизането в действие от 1 септември 2021 година на наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), с които се промени механизмът за установяване на понижението на осигурителния приход, от който се пресмята самостоятелният коефициент при установяване на размера на трудовите пенсии на хората, родени след 31 декември 1959 година и обезпечавани в повсеместен пенсионен фонд (УПФ), на преизчисляване подлежат 171 862 пенсии. От подлежащите на презизчисляване общо 171 862 пенсии досега са преизчислени 122 321 пенсии (71,2 на сто), а при останалите 49 541 пенсии се постановат спомагателни обработки, се показва в последния информативен бюлетин на Национален осигурителен институт.

От към този момент преизчислените 122 321 пенсии с действително нарастване са 52 014 със междинен главен размер от 487,08 лева, който след преизчисляването ще доближи 541,30 лева (ръст от 54,22 лева или 11,1 на сто). Общо 70 307 пенсионери, макар нарастването, не получават действително по-висока пенсия, тъй като нейният автентичен размер или е под законоустановените минимални размери, или е над оптималния размер на получаваните една или повече пенсии.

Предвижданията са, че от общо 171 862 пенсии, подлежащи на преизчисляване на това съображение, към 70 700 или 41 на 100 ще получат действително нарастване на приемания размер. Средното нарастване на преизчислените пенсии е 13 на 100, което се равнява на сума от към 62 лева Очаква се получаваният размер на близо 101 200 пенсии да не бъде повишен, тъй като действителният им размер надвишава оптимално допустимия или е по-нисък от законоустановения най-малък размер за съответния тип пенсия, като последният не може да бъде надхвърлен и след преизчисляването.

От 1 септември 2021 година се прилага нов механизъм за понижение на самостоятелния коефициент на хората, родени след 1959 година Индивидуалният коефициент е един от детайлите, въз основа на които се дефинират размерите на пенсиите, свързани с трудова активност, отпускани от държавното публично обезпечаване, в това число на пожизнените пенсии за застрахователен стаж и възраст и на инвалидните пенсии заради общо заболяване. Той се пресмята по характерен метод за хората, родени след 31.12.1959 година, обезпечавани в повсеместен пенсионен фонд (УПФ).

От самото начало на пенсионната промяна от 2000 година Кодексът за обществено обезпечаване (КСО) планува, че самостоятелният коефициент, който се ползва при определянето на размера на трудовите пенсии от ДОО, се понижава за интервалите, през които хората са били обезпечени в повсеместен пенсионен фонд, заради което за тях е постъпвала осигурителна вноска с по-нисък размер във фондовете на ДОО, защото другата част от вноската се натрупва в самостоятелна партида на всеки обезпечен в УПФ, напомнят от Национален осигурителен институт.

Кодексът открива, че понижението при изчисляването на самостоятелния коефициент се прави въз основа на съотношението сред размера на месечната осигурителна вноска за универсалния пенсионен фонд и размера на вноската за фонд " Пенсии " на ДОО (взема се поради вноската за трета категория труд за родените преди 01.01.1960 година ) По-конкретно, чрез това съответствие се дефинира размерът на прихода, с който се понижава употребяваният при изчисляването на коефициента застрахователен приход на съответния човек. Намалението се прави за всеки месец, през който то е обезпечавано в УПФ.

При установяване на съотношението новият механизъм (в мощ от 01.09.2021 г.) регистрира както прехвърлянето на държавния бюджет в размер на 12 на 100 върху сбора на осигурителните приходи на всички обезпечени за интервала от 2009 година до 2015 година включително (в размера на вноската за фонд " Пенсии " на ДОО), по този начин и броя на месеците, през които лицето е обезпечено в УПФ, по отношение на общата дълготрайност на осигурителния му стаж с вноски в ДОО.За всички нови пенсионери от държавната пенсионна система, обезпечени и в УПФ, от 1 септември 2021 година размерите на трудовите пенсии се дефинират при използване на новия механизъм за понижение на самостоятелния коефициент. Това събитие се показва категорично в разпореждането на длъжностното лице по пенсионно обезпечаване в териториалното отделение на Национален осигурителен институт, когато трудовата пенсия се отпуска с начална дата преди 01.09.2021 година, само че се дефинира в автентичен размер след тази дата.

С оглед равнопоставеност на пенсионерите, с промените на Кодекса за обществено обезпечаване е регламентирано, че пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 август 2021 година включително, които са с понижен самостоятелен коефициент, се преизчисляват служебно, считано от 1 септември 2021 година, като се ползва новият механизъм за понижението на коефициента, в случай че това е по-благоприятно за пенсионера. В обсега на преизчисляването попадат всички персонални и наследствени пенсии, свързани с трудова активност, на хората, родени след 31.12.1959 година и обезпечени в повсеместен пенсионен фонд, които са изчислени с понижен самостоятелен коефициент.

При преизчисляването не се трансформира методиката, по която в началото е изчислен самостоятелният коефициент, а единствено методът на установяване на понижението на осигурителния приход на обезпечения, от който се пресмята коефициентът.

Ефектът от преизчисляването на всяка една пенсия е строго самостоятелен, като понижението на самостоятелния коефициент зависи директно от осигурителната история на хората и съответните интервали на обезпечаването им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР