От Обединеното кралство през Германия до Латвия - Северна Европа

...
От Обединеното кралство през Германия до Латвия - Северна Европа
Коментари Харесай

Гореща вълна и суша са обхванали Северна Европа

От Обединеното кралство през Германия до Латвия - Северна Европа е обхваната от извънредно продължителна гореща вълна и суша, които провокираха няколко пожара и паники в селскостопанския бранш за тазгодишната годишна продукция, съобщи Франс прес.

В началото на месеца избухна най-големият пожар за последните 18 години в централната немска провинция Саксония-Анхалт, опустошавайки към 80 хектара гори. Цяла Източна и част от Северна Германия са застрашени от пожари, тъй като не е валяло от седмици.

След сушата през май и юни хората от селскостопанския бранш, по-конкретно зърнопроизводителите от Бранденбург, сигнализират, че реколтата ще бъде с 20 до 50 % по-слаба тази година.
Метеоролози предвиждат, че през днешния ден температурата ще доближи и даже ще надмине тук-там 34 градуса по Целзий, а горещата вълна ще продължи и през идващите седмици.

В Полша над 90 селски стопанства на обща повърхност от 1,5 милиона хектара бяха наранени от пролетната суша по данни на министерството на земеделието. Варшава изиска от Европейски Съюз финансова помощ поради "безпрецедентни " загуби в бранша.
Земеделците в Литва и Латвия страдат от най-продължителната от десетилетия суша, споделят представители на локалната власт.

Латвия разгласи през юни национално бедствено състояние за селскостопанския бранш и изиска от Европейски Съюз да изплати дотациите на земеделците преди плануванаъа дата. В западната част на страната огромен пожар провокира тази седмица евакуацията нацяло село, а пожарникарите не престават и до през днешния ден да се борят да овладеят огъня.

Голяма част от Швеция, Дания, Южна Норвегия и Северна Финландия са обхванати от горещини, които няма изгледи да приключат скоро.

В Обединеното кралство са паднали единствено 47 милиметра дъжд от 1 юни до 16 юли, което прави началото на лятото най-сухото от 1961 година, когато стартират да се вършат измервания на преваляванията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР