От няколкото университетски преподаватели, към които се обърна Дневник да

...
От няколкото университетски преподаватели, към които се обърна Дневник да
Коментари Харесай

Искра Владова-Недкова: Изборът на Гешев е наистина безпрецедентен, но с отрицателен знак

От няколкото академични преподаватели, към които се обърна " Дневник " да разясняват вчерашната процедура, при която Висш съдебен съвет наново гласоподава Иван Гешев за основен прокурор, се осмели единствено доктор Искра Владова-Недкова, учител по криминалистика в Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Тя е лекар по право, преди този момент е работила като проверяващ служител на реда и има ясна визия за смисъла на прокурорския професионализъм и подготвеност, с цел да бъде доведено до сполучлив край пред съда досъдебното произвеждане. Процедурата за избора не докара до спор за превъзмогване на слабостите, посочени от президента, счита доктор Искра Владова-Недкова.
Избраният за основен прокурор Иван Гешев назова процедурата за избора му невиждана, Вие по какъв начин бихте я определили? - Да, в действителност е невиждан този избор, евентуално и в международен мащаб. Но с негативен знак. Начинът, по който се разви процедурата, остави чувство за най-обикновено прегласуване, т.е. по-скоро официална загуба на процедурно време, която не докара до качествено нов спор или до опит за превъзмогване на слабостите, изтъкнати от президента.

Трудно ми е да приема, че в цялата правораздавателна система не се разпознава нито един магистрат, който да дава отговор на условията за заемане на тази служба наред с Гешев. Изтъкнаха, че законът не планува да има състезателност?

- Липсата на състезателност, въпреки официално да не е законова спънка, не е целесъобразна. Ако би трябвало да направя аналог с следствието, в която област се усещам по-компетентна, в сравнение с в региона на избора на основни прокурори, там наред с условията, които предявява законът - така наречен процесуални условия, има нещо, на което споделяме тактически рекомендации. Несъобразяването с тях в редица случаи влече след себе си резултати, не по-малко рискови от неспазването на предписаното в закона.Още по-опасно е това, когато касае избора на толкоз основна фигура в толкоз основно звено на правосъдната система - това, което има взор и въздействие върху целия углавен развой и се явява свързващата частица сред двете му етапи. Личното ми мнение е - само че този въпрос е обособена тематика - че концентрацията на подобен размер въздействие в една фигура е постоянно рисково, а в изискванията на народна власт и правова страна е и несъответстващо. На процедура нямаме друга такава фигура в никоя от трите управляващи. Така да вземем за пример имаме министър-председател, а не премиер-министър, т.е. той е пръв измежду равни, а не управлява министрите си. Еднолична е фигурата на президента, само че пък неговите пълномощия в изискванията на парламентарна република са мощно лимитирани.

Изборът провокира публичен отзив, само че Гешев го прави оценка като политическо говорене?

- Ето още един факт, който заслужава определението невиждан. Логично беше да се счита, че изборът на основен прокурор ще провокира отзив на първо място в професионалните среди. А той се организира в условия, наподобяващи революция. В този смисъл съм озадачена най-много от митингите, проведени от подкрепящи Гешев.

Защо?

- Защото считам, че в случай че, с цел да излезеш с позиция " срещу ", е нужна стройна и сериозна мотивация, то с цел да си подготвен да вложиш сила в обществена поддръжка, мотивацията и аргументацията би трябвало да бъдат десетки пъти по-силни. А с цел да имаш причини за поддръжка, следва да си имал професионален допир с претендента, да си уверен в професионалните му и нравствени качества и в това, че с тях превъзхожда сътрудниците си, с цел да е номиниран точно той и единствено той. А подкрепящите се криеха от камерите на съпътсващия избора протест.

Имали ли сте професионален допир с господин Гешев като прокурор, когато сте били проверяващ служител на реда, и какви са усещанията Ви?

- Работила съм с Гешев по няколко досъдебни производства, по които аз съм била водещ следствието, а той - наблюдаващ прокурор. Не бих си разрешила да разясня съответни наказателни производства и техния ход, нито професионалните качества на господин Гешев. Да се произнесат за качествата му беше обвързване на членовете на Висшия правосъден съвет, и то да го създадат въз основа на съответни обстоятелства.Считам обаче, че в хода на процедурата по избора му Гешев следваше да се въздържа от някои по-остри и с опция да бъдат разчетени като двусмислени изявления. Мога да посоча напълно случайно като образец това, че ще отвърне с всички разрешени средства на критиците на избора, както и репликата към Атанаска Дишева в една от почивките по време на дебата. Смятам сходни непремерени реплики, без значение дали в закачлив формат, за изцяло неприемливи, поради актуалната му позиция. Той не следваше да позволява и сянка на подозрение за вероятен реваншизъм против критиците си, с цел да няма и сянка на подозрение, че ще си имаме основен прокурор, който ще дава отговор на високите условия, които насочат Конституцията, законът и обществеността към него.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (187)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР