От няколко години правителствата на различни държави активно обсъждат, а

...
От няколко години правителствата на различни държави активно обсъждат, а
Коментари Харесай

Финландия представи предварителните резултати от експеримента с ББД

От няколко години държавните управления на разнообразни страни интензивно разискват, а някои от тях осъществят концепцията за въвеждането на Безусловен Базов Доход (ББД). Към сегашен ден най-активна е Финландия, която взе решение безработните в страната да получават по 560 евро в качеството на Безусловен Базов Доход.

Идеята на ББД е на хората да се изплаща обезпечена минимална сума, която да е задоволителна за храна, облекло и нощувка. Това е един от методите за справяне с негативните последствия от безработицата, която се чака да настъпи след всеобщата роботизация на производството и потреблението на изкуствен интелект. Според редица икономисти и учени, когато хората не им се постанова да изразходват време за храна и облекло, те ще бъдат по-свободни и ще се занимават с творчество и пълностоен бизнес.

Във финландския опит не участваха всички, които са регистрирани в бюрата по труда, а единствено 2000 инцидентно определени хора на възраст от 25 до 28 години. От месец януари 2017 година тези хора получаваха ББД в размер на 560 евро . А в този момент Финландия сподели резултатите от този опит.

В началото, всички избрани да получават „През първата година от опита, получателите на Безусловен Базов Доход бяха на едно и също равнище с контролната група по повод намиране на работа на свободния пазарББД са били безработни. Изплащането на тези пари не зависи дали те ще си намерят работа или не.

Създателите на финландския план заявиха, че неговата съществена цел е проучването на нов метод за обществена поддръжка на безработните. Правителството се пробва да обясни, дали ББД ще опрости системата за обществено подкрепяне и да отстрани изключителната администрация в тази област. Освен това, Финландия желае да схвана, какво въздействие ще окаже ББД на физическото и психическото благоденствие на хората.

Оказа се, че изплащането на ББД на безработните усъвършенства тяхното богатство, само че не оказва изключително въздействие при намирането на работа. Изследователите допълват, че хората получаващи ББД се усещат по-добре и несъмнено може да се каже, че са по-щастливи.

Резултатите от опита с ББД бяха съпоставени с резултатите на контролна група от хора, включваща безработни, които получават нормално обезщетение за безработица. „През първата година от опита, получателите на Безусловен Базов Доход бяха на едно и също равнище с контролната група по повод намиране на работа на свободния пазар“ – сподели координаторът на проучването Охто Канинен.

Но се обясни друго. Хората, получаващи ББД, доста по-малко страдат от стрес. Освен това, те по-добре се концентрират и доста по-малко боледуват. В края на опита 15% от получателите на ББД са декларирали, че се усещат доста добре. В контролната група сходен отговор са дали 15% от участниците.

Да напомним, че това са междинните резултати от опита с ББД и засягат първата година от неговото начало. Окончателните резултати ще станат ясни през 2020 година.

Финландия не е единствената страна, в която се възнамерява всеобщото въвеждане на Безусловен Базов Доход. По същия метод възнамеряваше да постъпят държавните управления на Швейцария и даже на Кения. Засега не се знае какво се е случило в африканската страна и е допустимо това да си е останало просто един план.

Швейцария организира референдум, в който жителите на страната трябваше да решат ориста на ББД за всички жители. Швейцария възнамеряваше да заплаща солидните 2500 швейцарски франка (около 2200 евро) месечно. При това, тези пари трябваше да се заплащат както на хората, които работят, по този начин и на безработните. Децата в Швейцария трябваше всеки месец да получават по 625 франка ББД.

Но за въвеждането на Безусловен Базов Доход гласоподаваха единствено 22% от участвалите в референдума. Привържениците на ББД чакаха, че поддръжниците на тази концепция ще бъдат повече. Швейцария е една от най-богатите страни и там въвеждането на ББД не би основало особени проблеми.

Правителството на Швейцария бе срещу въвеждането на Безусловен Базов Доход. Кабинетът пресметна, че един цялостен преход към ББД би коствал на страната 208 милиарда франка. Това е три пъти повече от разноските на федералния бюджет.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР