От няколко часа прочутата парижка катедрала Нотр Дам гори. Кулата

...
От няколко часа прочутата парижка катедрала Нотр Дам гори. Кулата
Коментари Харесай

Прочутата парижка катедрала Нотр Дам гори

От няколко часа фамозната парижка катедрала Нотр Дам гори. Кулата с форма на стрела рухна под напора на пламъците, които обгърнаха цялата горна част на храма, предадоха международните организации.

Малко преди кулата да рухне, откакто беше обхваната цялата от пожара, представителят на катедралата Андре Фино сподели, че цялото скеле на катедралата гори.

Според в. "Фигаро " част от горящия покрив също се е срутил.

На място има доста пожарникари с техника. Районът е отцепен.

Пожарът избухна в горната част на храма.

Полицията споделя, че аргументите към този момент са незнайни, съобщи Асошиейтед прес. Жертви няма.

Френският президент Еманюел Макрон отсрочи речта, която трябваше да произнесе тази към този момент в 18 ч по Гринуич (21 ч българско време) и в която трябваше да показа пакет от първи ограничения в отговор на настояванията на протестиращите от придвижването на "жълтите жилетки ", предадоха международните организации, като се позоваха на представител на френското президентство.

Речта на Макрон беше авансово записана и трябваше да се излъчи по малкия екран.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч локално време. Според първите хипотези той може да е обвързван с обновлението на катедралата, което тече от юли насам.

На място работят противопожарните служби. Зоната е отцепена. Хората са призовани да не се приближават до мястото.

Кадри, предавани по френски малките екрани от мястото на събитието, демонстрират, че цялата горна част на храма гори.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата стартира предишния юли, добавя в. "Фигаро ". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за възобновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е построена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 скулптури, ситуирани към тази кула стрела, бяха свалени зрелищно благодарение на голям кран, с цел да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази интервенция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни скулптури, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в Нотр Дам се развихри в първия ден на Страстната седмица.

Първият камък на катедралата "Нотр Дам " ( "Света Богородица ") е подложен през 1163 година при властването на Луи Седми, напомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от идващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, издигнати през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 93 метра, допълват френски издания.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, напомня Ройтерс.

Катедралата е употребена за фон на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР