От Нова година въвеждаме и електронна уикенд винетка с цена

...
От Нова година въвеждаме и електронна уикенд винетка с цена
Коментари Харесай

Пускат електронна уикенд винетка, ето колко ще струва

От Нова година вкарваме и електронна уикенд винетка с цена 10 лева Тя ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Това заяви в утринния блок на БТВ министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Целта е да бъдат улеснени и облекчени финансово хората, които употребяват републиканската пътна мрежа единствено през почивните дни.

Министърът подсети, че от 1 януари 2019 година винетките стават електронни, като цената им няма да се трансформира. Товарните коли ще заплащат тол такса за изминато разстояние, като системата ще проработи от средата на месец август. Дотогава и тежкотоварният превоз над 3,5 тона ще е на електронни винетки.

В момента се създава модела за тарифиране на тола. Системата, която внедряваме, е измежду най-модерните и подсигурява, че няма по какъв начин през страната да премине товарен автомобил, който да не заплати, безапелационна бе министър Аврамова. Освен сателитно следене, ще има и наземен надзор със 105 коли, които ще наблюдават за коли с неплатени такси. Нередовните водачи ще бъдат глобявани, като се планува обезщетителната такса за лек автомобил без винетка да е 30 лева, а за товарните коли над 12 това - 70 лева

По Коледа, пет месеца предварително, ще бъде готово трасето на Автомагистрала „ Струма “ сред Кресна и Сандански. 24-километровата права е на финалната права и текат довършителни действия. На 30% е физическото осъществяване и на правата от автомагистралата сред Благоевград и Крупник, която е дълга близо 13 км. В момента Агенция „ Пътна инфраструктура “ разпорежда план за консервация на откритите археологически находки, като ще изместим най-ценните от тях, каквото бе и решението на експертната комисия към Министерството на културата.

По отношение на строителството на автомагистрала „ Хемус “ министърът подсети, че 2024 година е индикативният период за привършване на градежа на цялото трасе. В момента се работи на два сектора – от Ябланица до Боаза и от Белокопитово до Буховци. Предстои да бъдат оповестени търговете за строителството на още 137 км от „ Хемус “.

Догодина се чака да бъдат ремонтирани компрометираните сектори на Автомагистрала „ Тракия “ сред Чирпан и Стара Загора. Ремонтните действия са на планирана стойност към 60 млн. лева Министър Аврамова означи, че в сектора скоростта е понижена до 90 км/час за по-голяма сигурност и сигурност на пътуващите. Отсечката е в неприятното положение, само че гаранцията от компанията - реализатор е изтекла от дълго време.

В момента се вършат промени в нормативната уредба, с цел да се удължат гаранционните периоди при строителството на нови автомагистрали и пътища. Предлага се за автомагистрали гаранцията да не 5, а 7 години. Предстоят промени и във връзка с строителния контрол, с цел да се увеличи контрола и качеството на работа. Обмисля се лиценз да се лишава при две нарушавания в границите на две години, вместо три, както е сега. Обмисля се още да се вкарат и по-ниски санкции, които да се постановат за дребни нарушавания и да не падат актовете в съда, както се случва сега.

Фирмите, които са доброжелателни, няма от какво да се тормозят, ние ще извадим недобросъвестните, с цел да не петнят името на целия отрасъл, сподели Аврамова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР