От най-голямата формация - ГЕРБ-СДС, са далеч назад в класациите

...
От най-голямата формация - ГЕРБ-СДС, са далеч назад в класациите
Коментари Харесай

Нова тенденция в НС – опозицията доминира на трибуната и не пуска управляващите да говорят

От най-голямата групировка - ГЕРБ-СДС, са надалеч обратно в класациите по речи в пленарната зала

Опозицията в Народното събрание (НС) господства на парламентарната естрада. Поне в количествено отношение „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ (ИТН) надговарят съществено управническото болшинство. Това сочи статистиката от началото на този парламент. „ Флагман “ получи съответната информация след питане по ЗДОИ (Закона за достъп до социална информация).

Данните са от 12 април, когато стартира работа 49-ото Народно събрание, до 19 декември (т.е. изключени са последните три пленарни дни, когато бяха обсъждани измененията в Конституцията и държавният бюджет за 2024 г.).

Номер 1 по излизания на трибуната е ръководителят на най-малката парламентарна група - Тошко Йорданов от Има Такъв Народ . Той е говорел 357 пъти за посочения интервал. Йорданов е прочут с късите си изявления, които постоянно включват обиди към сътрудници и най-много към представители на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Заради което и парламентарният лидер на Има Такъв Народ е и измежду водачите по санкции в Народно събрание.

Втори в класацията е юристът от „ Възраждане “ Петър Петров – 312 излизания на трибуната, следван от съпартиеца му Цончо Ганев (277) и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия (247).

Пети е ръководителят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов (186), а шести – Йордан Цонев от Движение за права и свободи (160). Следват ги Борислав Гуцанов и Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия и Искрен Митев от ПП-ДБ, които също са излизали над 100 пъти на трибуната.

Представители най-голямата парламентарна група – на ГЕРБ-СДС , има чак от десета позиция нататък.

По-различно наподобява класирането по дълготрайност на речите . Тук номер 1 е Петър Петров от „ Възраждане “ с общо над 18 часа говорене от трибуната. Той е следван от съпартийците си Костадин Костадинов и Цончо Ганев (по към 12 часа).

Тошко Йорданов пък тук е четвърти с близо 10 часа. По-нататък са лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова с над 8,5 часа, Йордан Цонев (ДПС), Георги Гьоков и Георги Свиленски (БСП).

ГЕРБ-СДС имат собствен представител чак на девета позиция в лицето на Делян Добрев – близо 6,5 часа говорене от трибуната.

Любопитен миг от това Народно събрание е, че депутати от опозицията на няколко пъти се пробваха да забранят на свои сътрудници да приказват от високото място.

Първо представители на „ Възраждане “ се заканиха да не разрешават на Явор Божанков и Манол Пейков о т ръководещата групировка ПП-ДБ да излизат на трибуната. Това докара и до вълнения в залата.

След това „ Възраждане “ и Има Такъв Народ се пробваха даже да саботират съвещанията, като окупираха трибуната , не допускайки никой да приказва от нея. Мнозинството обаче излезе от обстановката, като позволи изявления да се вършат и с преносим микрофон. Това докара до нов протест на депутати от „ Възраждане “ - те започнаха да вадят кабелите от високоговорителите, с цел да спрат звука в пленарната зала. Стигна се до следващи вълнения, след които в последна сметка достъпът до трибуната още веднъж бе отворен.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР