Излязоха манипулирани видеоклипове, които показват двама висши помощници на индийския

...
Излязоха манипулирани видеоклипове, които показват двама висши помощници на индийския
Коментари Харесай

Фалшиви видеа на помощници на Моди предизвикват конфликт, докато текат изборите в Индия

Излязоха манипулирани видеоклипове, които демонстрират двама висши помощници на индийския министър председател Нарендра Моди. Това провокира полицейски следствия и арестуването на шестима членове от съперничещата му Конгресна партия, предават от Reuters през днешния ден.

Местните управляващи проверяват фалшифициран онлайн клип, който демонстрира федералния вътрешен министър Амит Шах. Там той декларира, че ръководещата Бхаратия Джаната партия ще спре избрани обществени гаранции за малцинствата - сензитивна тематика за милиони гласоподаватели. По-рано индийската полиция е разследвала разпространяването на подправени видеоклипове, които демонстрират по какъв начин артисти от Боливуд подлагат на критика Моди.

В отговор под формата на пост в обществената медия Х Амит Шах разгласява своята " истинска " и редактираната " подправена " тирада. Без да дава спомагателни доказателства, вътрешният министър твърди, че главният опозиционен Конгрес стои зад видеозаписа, за да подведе обществеността. По негови думи " са дадени инструкции на полицията за справяне с този проблем ".

Индийската полиция е арестувала минимум 9 души, в това число шестима членове на екипите на обществените медии на Конгреса , в щатите Асам, Гуджарат, Телангана и Ню Делхи предходната седмица за разпространяване на подправеното видео, съгласно изказванията на полицията.

Петима от чиновниците на Конгреса са били освободени под гаранция. Допълнително, карцерът на почитан чиновник, осъществен от отдела за киберпрестъпления на полицията в Ню Делхи, е бил извършен в петък. Националният координатор на обществените медии на Конгреса Арун Реди е арестуван за 72 часа по съмнения за присъединяване в шерване на видеото.

Арестът провокира митинги от чиновници на Конгреса , като доста от тях разгласиха сериозни мнения в обществената медия X, употребявайки тага #ReleaseArunReddy. Депутатът от Конгреса Маникам Тагор уточни, че карцерът е образец за " властническа корист с власт от страна на режима ".

Засега няма коментар от ръководителя на обществените медии на Конгреса Суприя Шринат.
 Държавният департамент: Индийското държавно управление е оказвало напън върху медии с сериозна позиция
Държавният департамент: Индийското държавно управление е оказвало напън върху медии с сериозна позиция

Политическите анализатори споделят, че Вашингтон въпреки всичко е въздържан в обществената си рецензия към Ню Делхи

Друго подправено видео , което провокирало звук предходната седмица, е показвало по какъв начин Йоги Адитянат, основният министър на щата Утар Прадеш, подлага на критика Моди , че не прави задоволително за фамилиите на починалите при Въпреки че проверяващите обстоятелствата потвърдиха, че видеото е основано благодарение на разнообразни елементи от автентичен клип, щатската полиция го назова " генериран от изкуствен интелект, deepfake ".

Чрез следене на интернет адреси на 2 май държавната полиция е съумяла да арестува мъж, споделял подправено видео в обществената медия Х. Съгласно наредбите на индийското законодателство фалшификацията и насърчаването на омраза може да донесе до 7 години затвор.

" Този човек не е механически осведомен. Ако имаше механически знания, бързото му арестуване нямаше да е допустимо ", показват от полицията по случая.

По време на първите избори в Индия, повлияни от намесата на изкуствен интелект, Моди съобщи предходната седмица, че подправени гласове са били употребявани, с цел да се покаже, че водачите вършат " изказвания, за които даже не сме си и помисляли ", като назова това скрит план " за основаване на напрежение в обществото ".

Изборите в Индия започнаха на 19 април и ще продължат до 1 юни , като се считат за най-голямото демократично събитие в света. С съвсем един милиард гласоподаватели и повече от 800 милиона интернет консуматори, оправянето с разпространяването на дезинформация е от съществена значимост за Индия. Това включва непрекъснато наблюдаване от страна на полицията и изборните чиновници.
 Протести против задържан опозиционен водач седмици преди изборите в Индия
Протести против задържан опозиционен водач седмици преди изборите в Индия

Премиерът отхвърли да има политически претекст
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР