От началото на войната в Украйна вече мина почти една

...
От началото на войната в Украйна вече мина почти една
Коментари Харесай

Украинският посланик: Напускам България така, сякаш моята родна страна

От началото на войната в Украйна към този момент мина съвсем една година. Русия нанесе първия удар на 24-ти февруари 2022 година Посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко, който скоро ще се прибере в родината си, има забавно виждане по какъв начин да е потребен на страната си.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9436
„ Не съм си мислил, че задачата ми в България ще завърши по този метод. Кой си мислеше, че ще стартира война? Макар че руско-украинската война, която тече сега, беше почнала още през 2014 година С нахлуването на руснаците в Крим, с незаконната анексия на Крим, както и с нахлуването на съветските войски в Източна Украйна ”, сподели посланикът пред Нова телевизия.

Москаленко напуща България на 1 март. През мандата си споделя, че е направил всичко допустимо, с цел да бъде потребен. За новия дипломат на Украйна в страната ни Олеся Илащук, той изясни: „ Аз не я познавам нито персонално, нито задочно ”.

Той акцентира, че на негово място у нас идва „ човек, който има голямо предпочитание и благоприятни условия ” да продължи активността, която са провеждали и почнали с началото на войната. „ Вярно е, че не е посланик от кариерата. Има обаче статистика, съгласно която резултатността на хора, които не са били близки до дипломацията, е доста по-висока, спрямо професионалните дипломати ”, счита посланикът.

На въпрос какъв сигнал към България е това, че идващият украински дипломат е човек, който не е посланик от кариерата и има информация, че по обучение е сексолог, Москаленко съобщи: „ Не е потвърдено и не е известно дали тя е сексолог. Иначе, по обучение е историк. Щом една личност е назначена и утвърдена и от държавното управление, и от управлението на Министерство на външните работи, както и от българското държавно управление, значи индивидът е изцяло заслужен и двете страни чакат от него резултатна работа ”.

След като завърши задачата му в България, Москаленко се прибира в Киев с желанието да стане част от териториалната защита на града. „ Аз ще се опитам да се запиша в нея. Вече върших такива опити, само че почтено да ви кажа - не изключително сполучливи. Това не значи, че желая да стана боен. Просто,  като жител, считам за собствен дълг най-малко да направя подобен опит да бъда потребен на бойното поле ”, декларира дипломатът.

„ За да живеем, с цел да съществуваме, би трябвало да се борим и да се спасяваме. Единственият метод да се обезпечи мир в Украйна, в Европа и по света е да се освободят всички окупирани територии на Украйна и да се възвърне суверенитетът на Украйна в нейните интернационално приети граници ”, безапелационен е Москаленко.

Връщането на суверенитета на Украйна, посланикът си показва с изтласкването на съветските войски зад рамките на границите на страната си. „ Включително и в Крим, и в Донецка и Луганска област. Естествено, с оръжие. Иначе, с кого да преговаряме? С Путин? Това е невероятно, тъй като той желае да договаря при неговите условия и авансово от Украйна да бъдат приети окупираните територии, които той счита за свои ”, обясни дипломатът.

Коментар от посланика пристигна и за думите на българския президент Румен Радев, съгласно който няма военно решение на спора и би трябвало разговор. „ От началото на войната бяха освободени съвсем 50% от завзетите територии. Изключително с военни средства, заради героизма и изкуството на украинските воини и всички помагащи доброволци. Диалога ще го потърсим при всички положения - след едно наложително изискване - когато всички съветски войски бъдат извадени от украинските територии, в това число Крим и редица райони на Донбас - Донецка и Луганска област ”, е мнението му.

Българският боен министър беше на среща в НАТО, след която уточни, че България към този момент е предоставила каски, бронежилетки, зимни дрехи и медицински пакети на Украйна. Москаленко добави: „ Освен тези изброени продукти, беше предоставено и друго - въоръжение. След като в българския парламент беше гласувано решение за даване на военно-техническа помощ на Украйна, бяха осъществени съответните доставки от запасите на Българската войска, а освен жилетки и каски ”.

Москаленко направи коментар и във връзка с обявата на „ Ди Велт ”, озаглавена „ България - страната, която скрито избави Украйна ”. На въпрос дали би дефинирал обстановката по този метод, посланикът сподели: „ Абсолютно! ”. Според него това е образец, че България заема страната на Украйна, в това число и по повод даването на съответна помощ.

На въпрос продължава ли въоръжаването на Украйна с българско оръжие през трети страни, посланикът отговори: „ Очевидно. Аз считам, че на този въпрос мога да отговоря по-скоро в позитивен смисъл, в сравнение с противоположното ”.

В България Виталий Москаленко оставя своята щерка и внучето си. Обещава да се връща у нас, колкото е допустимо по-често. „ Напускам България по този начин, като че ли моята родна страна ”, показа той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР