От началото на войната в Украйна изминаха вече над 14

...
От началото на войната в Украйна изминаха вече над 14
Коментари Харесай

Как германски фирми мамят украинки

От началото на войната в Украйна изминаха към този момент над 14 месеца. Милиони украинци напуснаха родината си и потърсиха леговище в други страни. Междувременно Германия е страната в Европейски Съюз, в която са се открили най-вече хора украински бежанци, излиза наяве от данни на Евростат, представени от немския вестник " Ди Цайт ". В немските градове и села са регистрирани към този момент 1,07 милиона бежанци от Украйна, а това са 27% от всички украински бежанци в Европейски Съюз.

И немската обществено-правна медия NDR се стопира на тематиката за украинците в Германия, само че надалеч оттатък сухата статистика. В обявата си журналистът Ленарт Банхолцер показва, че във Федералната република са се открили най-вече дами и деца от Украйна и споделя, че постоянно украинките стават жертва на подвеждащи обещания за работа и измами. Банхолцер разказва историите на две от тях - Свитлана и Галина*. 

Свитлана избягала в Германия през октомври 2022. Тя е от Източна Украйна, където е работила в сферата на металургията. 51-годишната жена желала да стартира да работи колкото е допустимо по-бързо и в Германия и се записала като бежанка в Хамбург.

Малко по-късно попаднала на публикация на украински език във Facebook, в която се предложило работа за чистачи на круизни кораби в Папенбург. Тя почнала да работи там дружно с други украинки. Но още на втория месец работодателят спрял да им заплаща.

Злоупотребата с украински бежанци

Свитлана чистила пространствата в круизния транспортен съд шест седмици, по-късно работодателят ѝ я завел в една остаряла къща в Пайне, Долна Саксония, продължава NDR. На новото място тя краткотрайно споделяла стая с други четири дами. Украинката чакала заплатата си над три месеца. Решила, че в случай че напусне жилището, сигурно няма да получи парите си.

Корабната компания от Папенбург, поддържаща въпросния круизен кораб, твърди, че компанията, за която работела Свитлана, била наета от неин подизпълнител. Самата компания получила " неизвестен сигнал ", че въпросната компания не плащала правилно на наетите чистачи. След питане от NDR от корабната компания съобщили, че  подизпълнителят прекратил съдействието с проблематичната компания.

Свитлана получила част от парите си едва след като хамбургският център " Работа и живот ", който поучава и помага на работници от чужбина, оказал напън. Според Йоханес Райхолд от " Работа и живот "  Свитлана има право на доста повече от това, което е получила от работодателя си. NDR показва, че минималната брутна работна заплата в този отрасъл е 2600 евро месечно. Пред NDR работодателят, наемал украинките за круизните кораби, нарекъл обвиняванията " неуместни и неоснователни ". Според публицистите той определил бежанците от Украйна като " кучи синове " и заплашил да " довърши украинците ".

Неочаквани изненади

Журналисти от телевизия NDR са разговаряли и с други украинки, които са станали жертва на машинация. През 2022 Галина от Западна Украйна е работила в продължение на два месеца като болногледачка. Жената към момента чака цялостното си заплащане. Първоначлано тя се грижила в рамките на един месец непрекъснато за 90-годишната майка на Волфганг С. от Зеветал, която е с деменция, само че имала и няколко пострадвания заради няколко рухвания. От болничното заведение, където лекували раните ѝ, ги уверили, че най-малко за месец ще им би трябвало помощ в грижите за нея и им дали десетки рекламни брошури на организации за болногледачки. Семейството се спряло на една от офертите. " Бяхме щастливи, това беше решението ", спомня си Волфганг С.

Семейството платило незабавно 1000 евро за едномесечното предопределение на Галина. Според съглашението, организацията трябвало да получи и спомагателна сума от здравната застраховка на 90-годишната жена в размер на над 1600 евро. Галина обаче по този начин и не получила заплатата си.  " Децата ми бяха разочаровани. Аз бях разочарована. Но приехме обстановката такава, каквато беше. Какво трябваше да създадем? ", повдига плещи тя. Това била към този момент втората работа на Галина, за която тя не получила нито стотинка.

Загубена в бюрократичната въртележка

Но за какво се е стигнало дотук? Галина явно не е работила законно, тъй като не е била записана като бежанка и заради това не е разполагала с позволение за работа в Германия. " Това постоянно се случва ", споделя Тетяна Гончарук от един женски център в Берлин, който оказва поддръжка на бежанците. По думите ѝ доста украинки не са осведомени с правата си. " Агенциите се възползват от тези обстановки, от това, че дамите знаят малко за правото за престояване или за правото на работа в Германия ", изяснява тя. На бежанките постоянно им се споделя, че трудът в Германия е легален. Но постоянно това важи единствено в случай че украинците са регистрирани в Германия като бежанци и имат трудов контракт.

* Имената са изменени

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Украинските медицински сестри, които в този момент оказват помощ в Германия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР