От началото на войната в Украйна измина една седмица, но

...
От началото на войната в Украйна измина една седмица, но
Коментари Харесай

Китай и войната в Украйна: къде свършва приятелството с Русия


От началото на войната в Украйна измина една седмица, само че Китай към момента не е заел еднопосочна позиция. Може ли Русия да разчита на поддръжката на Пекин? И къде свършва руско-китайското другарство?

Владимир Путин и китайският държавен и партиен началник Си Дзинпин оповестиха, че партньорството сред двете страни е " безгранично ". Руският президент акцентира, че желае да разшири още повече търговията и обмена с Китай.

. А моментът не е определен по никакъв начин инцидентно, счита политологът Себастиан Хайлман от университета в Трир. " Аз съм безусловно сигурен, че китайското управление е било осведомено от Путин за тази военна интервенция ", споделя Хайлман. По неговите думи просто е изключено Русия да е подхванала този ход без да е уведомила Пекин, защото се нуждае от неговата поддръжка. " Те са доста близки. " А общият им зложелател е Западът. Политологът обаче споделя и това: че Китай не би желал да бъде замесен в спор, който да се трансформира в огромна война или да сковава най-важния пазар в Европа. Междувременно се появиха информации, че Китай фактически е знаел за съветската инвазия в Украйна и даже е помолил Путин при започване на февруари тя да бъде отсрочена за след края на Олимпиадата. Това излиза наяве от отчети на западни секрети служби, оповестиха високопоставени членове на американското държавно управление.
Редакцията предлага
Противоречивите позиции на Китай

Засега Китай демонстрира въздържаност, не застава намерено на страната на Русия. Суверенитетът на другите страни би трябвало да се съблюдава - в това число този на Украйна, споделя Пекин. От друга страна Китай демонстрира схващане към съветските опасения за сигурност и признава съветския разказ, че Русия и Украйна имали " комплицирана история ".

По този метод Китай изпада в несъгласия, споделя Адам Ни, самостоятелен анализатор и специалист по проблемите на Китай. " Китай се стреми да балансира сред цели, които си опонират: стратегическите връзки с Русия, връзките със Съединени американски щати и с европейските страни и китайските външнополитически правила. За Пекин ще става все по-трудно да резервира салдото ", споделя Ни.

Близките връзки сред Русия и Китай

В стопански и в геополитически проект Русия и Китай са доста тясно свързани. Двете страни се допълват: Русия доставя първични материали, сила и хранителни артикули, Китай от своя страна доставя електроника и машини, както и доста други артикули на китайската промишленост.

Политологът Хайлман е сигурен, че Китай ще продължи да уголемява специфичните си връзки с Русия, въпреки сега да се пробва да омаловажи тяхната значителност. " Те ще се опитат тихомълком да укрепят тези връзки, запазвайки обаче преимуществата си ", споделя Хайлман. " Русия ще продължи да получава избрани доставки. Пекин ще изиска да задълбочи връзките в областта на силата и горивата, в това число при по-добри цени. "

Китай бе оповестил, че счита да внася повече жито от Русия. Русия пък даде обещание на Китай повече газ. Съществува и финансова система, по която двете страни работят от дълго време, с цел да могат да търгуват настрана от $, без значение от демократично ръководените страни - нещо като опция на SWIFT. Дотам обаче още не се е стигнало.

"? Това не се знае ", споделя Хайлман. " Освен това би трябвало да се види каква ще е реакцията на Съединени американски щати, в случай че Китай заобиколи глобите. Това е нещо, което се подценява съгласно мен, защото екстериториалното отражение на американските наказания е доста мощно средство. И може и Китай да се окаже обиден. "

Китай подлага на критика глобите

Междувременно Китай подложи на рецензия глобите на Запада по отношение на Русия. Те не са решение на спора, а единствено изострят съществуващите проблеми, счита китайското управление. " Китай и Русия са стратегически сътрудници. Отношенията сред двете страни не са обвързани със съществуващите съюзи и не опонират на останалите участници ", споделя Ванг Венбин, един от представителите на китайското външно министерство. " Китайската позиция във връзка с рецесията в Украйна е поредна, т.е. Китай се придържа към правилата на своята лична оценка за това кое е вярно и кое не. "

Международната общественост оказва напън, желае Китай да се нарежда еднопосочно. Експертът по въпросите на Китай Адам Ни счита, че Западът има прекомерно огромни упования по отношение на Пекин. " Китай не взе участие директно в спора и има единствено лимитирано въздействие върху дейностите на Русия, на Украйна и на останалите значими настоящи лица. " Способността или въздействието на Пекин да влияе се надценяват. А и страната би предпочела да се държи на отдалеченост, споделя още Ни.

Зависимостта от търговията със Запада

Приятелството с Путин може да завърши там, където стартират икономическите ползи. Търговският продан на Китай със Съединени американски щати и с Европа е по-голям от този с Русия. Китайската национална република е подвластна от износа, както и от високотехнологичните артикули от Съединените щати.

Изолираните търговски връзки с Русия не биха били задоволителни, споделя Хайлман. Китай е прекомерно компактно обвързван със международната стопанска система и би желал да резервира тези свои търговски връзки. " Това значи, че Китай няма да жертва достъпа си до международните пазари поради Русия. "

***
Вижте и това видео през цялото време на войната в Украйна:
Ден втори от войната: вижте по какъв начин осъмна Киев
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР