От началото на военните действия на 7 октомври свързаните с

...
От началото на военните действия на 7 октомври свързаните с
Коментари Харесай

Съвсем реално Путин яхна войната между Израел и Хамас. Ето как ра...

От началото на военните дейности на 7 октомври обвързваните с Кремъл сметки във Фейсбук усилиха продукцията си с съвсем 400%, като рецесията в Близкия изток към този момент господства в изявленията на съветски дипломати, подкрепяни от страната медии и поддръжници на Путин на Запад.

 

Лъжите, популяризирани от цифровите пропагандатори на Москва, към този момент включват изказвания, че терористите от Хамас употребяват оръжия на НАТО, с цел да атакуват Израел, и че английски инструктори са обучавали нападатели от Хамас.

 

Задълбоченият - и кървясъл - спор съставлява двойна опция за Путин.

Това разрешава на Русия да подклажда разделяне на Запад посредством целенасочена активност в обществените медии, ориентирана към делене на подкрепящите Израел от подкрепящите Палестина. През последните седем седмици насилието в действителния свят, изключително против евреи, внезапно набъбна, а антивоенните митинги на стотици хиляди хора се разраснаха от Лондон до Вашингтон.

 

Настъплението на Русия в обществените медии в Близкия изток също по този начин отвлича публичното внимание от войната ѝ в Украйна, която затъна след поредност от военни неточности, протест на наемниците на Вагнер и продължителна контраатака от страна на Киев.

 

" Отвличането на вниманието от Украйна е единствено от изгода за Русия ", споделя Брет Шафър, началник на екипа за манипулиране на информацията и немския фонд " Маршал " на Алианса за гарантиране на демокрацията на Съединени американски щати, основан във Вашингтон мозъчен концерн. " Колкото повече западната общност е съсредоточена върху Израел и Хамас, толкоз по-малко внимание обръща на обстоятелството, че Конгресът е на път да не финансира военните старания на Украйна ", добави той. " Осветяването на други места отвлича вниманието от Украйна ".

 

Онлайн офанзивата на Кремъл отразява геополитическата игра на Путин след офанзивите на Хамас от 7 октомври.

 

- явно в миг, когато се опитваше да изиграе ролята на медиатор при освобождението на израелските заложници. Русия и Хамас имат общ съдружник в лицето на Иран, а самият Путин предизвести, че израелските военни дейности в Газа могат да ескалират отвън района.

 

Кремъл побърза да употребява войната сред Израел и Хамас за личните си пропагандни цели.

 

Според данни, събрани от Алианса за гарантиране на демокрацията, през седемте седмици, откогато бойците на Хамас нападнаха Израел, съветските сметки във Фейсбук са разгласили 44 000 изявления спрямо едвам 14 000 изявления през седемте седмици преди началото на спора. Като цяло подкрепяната от Русия активност в обществените медии във Фейсбук е споделена съвсем 400 000 пъти общо, което е четирикратно нарастване спрямо изявленията, оповестени преди началото на спора.

 

Най-споделяните основни думи в този момент включват доста изречения, свързани с спора, като " Хамас " и " Близкия изток ", до момента в който преди войната съветските държавни медии и дипломатически сметки се концентрираха съвсем извънредно върху Украйна или ролята на Путин в света.

 

Близо 400-процентното нарастване на изявленията от сметки, свързани с съветското държавно управление, съставлява капка в морето спрямо милионите изявления във Фейсбук за спора в Близкия изток от елементарни консуматори на обществените медии за същия интервал от време. Но доста от сметките, подкрепяни от Кремъл - изключително тези от глобени медии като RT и Sputnik - имат свръхголям дигитален обсег. Като цяло тези компании могат да се похвалят с милиони почитатели в Европа, Латинска Америка и Африка, макар че Европейски Съюз е наложил наказания на техните предавания и интервенции в обществените медии.

Яхване на вълната

 

" Те употребяват всичко, което могат, с цел да популяризират антизападни послания ", споделя Якуб Каленски, заместник-директор на Европейския център за високи достижения за противопоставяне на хибридните закани, взаимна организация на НАТО и Европейски Съюз, която следи подкрепяните от страната акции за въздействие. " Те яхват вълната на новинарския цикъл, тъй като се конкурират за същата публика, която употребява солидни медийни източници ".

 

Подобна цифрова агитация може да има действителни последствия. Някои на Запад към този момент намерено се питат какъв брой дълго държавните управления могат да поддържат Украйна в скъпоструващата ѝ война против Русия във време на икономическа неустановеност.

 

Във Франция да вземем за пример Министерството на външните работи упрекна обвързвана с Русия мрежа от ботове в обществените медии, че е популяризирала антисемитски изображения на графити със звездите на Давид върху здания в Париж. Френските чиновници упрекнаха Русия в " основаване на напрежение " сред поддръжниците на Израел и тези, които избират Палестина. Руското посолство в Париж съобщи, че Москва няма връзка с тайната цифрова активност.

 

Според двама високопоставени европейски чиновници, говорещи при изискване за анонимност, задачата на тайната акция е била да се ускори напрежението в действителния свят - както във Франция, по този начин и в цяла Западна Европа - по отношение на това коя страна поддържат държавните управления.

 

" Това, което се случва онлайн, към този момент в никакъв случай не остава единствено онлайн ", сподели един от чиновниците.

 

 

Публикация на Марк Скот в. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР