От началото на тази година повечето страни в света, включително

...
От началото на тази година повечето страни в света, включително
Коментари Харесай

Световните доставки на смартфони през 2023 г. няма да надхвърлят 1,1 млрд единици

От началото на тази година множеството страни в света, в това число и разрастващите се, не престават да страдат от високата инфлация, което се отразява отрицателно върху потребителското търсене на електроника. В резултат на това международният пазар на смарт телефоните е в крах. Според тайванската изследователска организация Digitimes Research, през първото тримесечие на 2023 година в света са пуснати единствено 264 милиона смарт телефона. Това е с 13,2% по-малко от миналогодишните резултати за същия интервал.

Специалистите прецизират, че от посочения размер 202 милиона устройства са навлезли на пазарите отвън Китай, като Китай съставлява 62 милиона устройства. Проучването отбелязва, че на пазарите отвън Китай отрицателната наклонност е била по-ясно изразена, спадайки с 14,9% на годишна база, до момента в който доставките в Китай са намалели единствено със 7,2%.

Анализаторите считат, че през второто тримесечие пазарът на смарт телефоните е траял да се движи по низходяща траектория. Според оценките на Digitimes Research, доставките през април-юни са намалели с 6,4% на годишна база до 257 милиона единици.

Отчитайки отрицателната наклонност, специалистите утежниха прогнозата си за международния пазар на смарт телефоните за цялата 2023 година Очаква се годишният размер на доставките на сходни мобилни устройства да не надвиши 1,1 милиарда броя. Това е с 23 милиона джаджи по-малко от предходната направена през март оценка.

Освен това прогнозата за 5G-смартфоните е преразгледана още веднъж в низходящ тренд. По-рано се предполагаше, че тази година производителите ще пуснат на международния пазар 679 милиона устройства с поддръжка на новия мрежов стандарт, само че в този момент специалистите пресмятат, че доставките ще бъдат в диапазона на 577 милиона единици. Ако опасенията на анализаторите се потвърдят, тогава категорията 5G ще намалее като размер с 1,9% спрямо 2022 година

Тайванската изследователска организация Market Intelligence & Consulting Institute (MIC) също предизвестява за идния спад на смартфон-индустрията. Според оповестената в края на юни тяхна прогноза, през 2023 година размерът на пазара ще бъде 1,163 милиарда устройства. Това е с 3% по-малко от 2022 година Експертите назовават ​​основния отрицателен фактор ″ниското търсене заради инфлацията и несигурната макроикономическа ситуация″.

Междувременно анализаторите на IDC са уверени, че след спад от 3% тази година пазарът на смарт телефоните ще стартира да се възвръща. Очаква се през 2024 година доставките на устройства да се усилят с 6% и да надвишават 1,2 милиарда единици. Растежът ще продължи през идващите години: през 2025 година размерът на пазара би трябвало да се приближи до 1,3 милиарда единици, а до 2027 година доставките на смарт телефони евентуално ще се върнат на равнището отпреди пандемията — малко под 1,4 милиарда устройства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР