От началото на септември в руските училища е въведен нов

...
От началото на септември в руските училища е въведен нов
Коментари Харесай

В руското училище: Как учат децата на патриотизъм

От началото на септември в съветските учебни заведения е въведен нов предмет: " диалози по значимите тематики ". В тях постоянно участва тематиката за Украйна, за която учениците научават да вземем за пример, че е " терористична " страна, пише .

От 1 септември във всички съветски учебни заведения към този момент има часове по национализъм . По време на по този начин наречената " сказка по важните тематики " на децата се споделя освен за раждането на великия съветски балет, само че и се обосновава нахлуването на Руската федерация в Украйна за анексиране на " изконните съветски земи ". Учителят би трябвало да приказва единствено за това, което е разрешено в границите на сюжетите на тези уроци. Дъждовни води споделя за това по какъв начин учителите, родителите и самите деца са потърпевши от сходни " беседи ".

Уроци за " терористичната страна " Украйна

" Беседите по важните тематики " към този момент слагат началото на всяка нова образователна седмица в съветските учебни заведения. Това изобретение, както и издигането на знамето, беше въведено в учебните заведения на 1 септември. Темите и насоките на тези уроци се разгласяват всеки месец от Министерството на образованието. Много от тях са отдадени на публични празници - Деня на майката, Деня на бащата, Деня на възрастните хора. Но в Деня на учителя, да вземем за пример, се чака да се опише на учениците за какво завземането на украинските територии от съветските войски " в действителност " е " възобновяване на историческата правдивост ”.

Често на учениците се споделя за Украйна , даже когато в проекта на урока няма нищо за нея. " В началото нямаше нищо безумно ”, спомня си възпитаник от Калининградска област за урока по национализъм. " Едва на 24 октомври шефът стартира да приказва за непрестанните офанзиви на някого против Русия, за това, че всички желаят да я завладяват. ”

Наказания са безучастие

Регистрация в Комисията по въпросите на малолетните и принудителни психологически консултации - това е цената, която фамилията на 10-годишната Варя Жоликер е трябвало да заплати за пропусканите " беседи по значимите тематики ”. На 5 октомври Елена, майката на Варя, е извикана в учебното заведение, където е създадена комисия, която ще разисква държанието на щерка ѝ.

Директорът на учебното заведение, учебният психолог и чужд за нея мъж, който допуска, че е представител на ФСБ, я уведомили, че са обезпокоени от неучастието на Варя във " значимите беседи " , както и от профилната ѝ фотография в Уотсап: Дева Мария на синьо-жълт декор с противотанкова система " Джавелин ” пред нея.

След изявленията в учебното заведение и в полицейския сектор, инспектори са посетили дома на фамилията - за " ревизия ". В своя отчет те са отбелязали " подозрителни цветове " навътре в жилището. Интериорът на жилището е в сини и жълти цветове. Елена им обяснила, че харесва тази цветова композиция ”.

Предвид отсъствията и профилната фотография с украинското знаме инспекторите заключили, че Елена " проектира политическите си възгледи върху щерка си и не упражнява наставнически надзор върху изявленията ѝ в обществените мрежи ". Затова майка и щерка са длъжни да изкарат психически курс.

Учителите са изправени пред честен избор

Въвеждането на нови уроци по национализъм в образователната стратегия изправя пред честен избор освен родителите, само че и учителите. " Докато по-рано случаите на гонене на учители за изявления в обществените медии и присъединяване в манифестации бяха изолирани, в този момент това наподобява е институционализирано решение ", споделя Даниил Кен, ръководител на Алианса на учителите.

Уволненият преподавател Раушан Валиулин счита, че намесата на страната в просветителната стратегия е нарушаване на член 13 от съветската конституция, забраняваща задължителната идеология. На страницата си във Facebook учителят разяснява обстановката с откъс от антиутопия: " Войната е мир. Свободата е иго. Невежеството е мощ. " Два дни след тази обява учебното заведение приключва контракта на Раушан Валиулин.
В съда той потвърждава, че уволнението е било нелегално, и съдът постановява, че учителят би трябвало да бъде възобновен на работа. До произнасянето на присъдата Валиулин взема решение, че " съвестта му не разрешава " да се върне на работа в учебното заведение. И заминава за Киргизстан.

Задължението да води " беседи по значими тематики " и заканата на шефа да конфигурира камера в кабинета на Валиулин, с цел да го следи, не му оставили различен избор, споделя учителят. " Случва се нещо, което не одобрявам с цялото си сърце, само че не мога да направя нищо по въпроса. Всякакви антивоенни изказвания са неразрешени ", изяснява той решението си да напусне.  " Аз съм многодетен баща и не мога да си разреша да действам толкоз безконтролно ”.

Има и опозиция

Раушан Валиулин се надява, че режимът на Путин скоро ще падне, пропагандата ще напусне учебните заведения и той ще може да се върне вкъщи. Учителят счита, че единствено дребна част от класа на сина му се опълчва на " промиването на мозъци ". Повечето го одобряват и даже са доста удовлетворени от това, твърди той.

Социологът Виктор Вахщайн обаче предизвестява да не се прави неправилното умозаключение, че децата, учителите и другите участници в учебната система внезапно ще станат жертви на идеологическа обработка.

" Ако погледнете от вътрешната страна, учебното заведение в никакъв случай не е било извънредно дисциплиниран обект на операция. То притежава невероятна съпротивителна мощ. ” Социологът обръща внимание на това по какъв начин уредниците на " беседите по важни тематики " в последния миг са заменили противоречив урок за " обичайните полезности " с роман за атомните технологии. " Дори циничният службогонец (министърът на образованието Сергей) Кравцов разбра, че е по-добре да не се изостря обстановката ", отбелязва специалистът. Това значи, че сред родителите и учебната администрация съществува доста мощно напрежение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР