От началото на руската агресия в Украйна до момента зам.-министъра

...
От началото на руската агресия в Украйна до момента зам.-министъра
Коментари Харесай

В разгара на войната зам.-министър на външните работи все още не е свикал кризисен щаб


От началото на съветската експанзия в Украйна досега зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова не е свикала спешния щаб с родните посланици в чужбина. Затова сигнализираха пред Breaking.bg недоволни дипломати. Кризисният щаб, който на хартия управлява Димитрова, би трябвало да координира извеждането на български жители от регионите в Украйна, където се водят сражения с съветските окупатори. Зам.-министъра на външните работи е квота на „ ИТН “ в министерството, дружно с министъра Теодора Генчовска. Според обява на уеб страницата Клуб Z от 5 март т.г. външният министър Теодора Генчовска (ИТН) е поискала от кариерната комисия на Министерството на външните работи да увеличи в сан Димитрова и това към този момент е реалност.

Димитрова има сан “съветник ” и има стаж, с цел да бъде нараснала в “пълномощен министър ”. Тя обаче сега не е част от дипломатическата работа, тъй като я е напуснала, с цел да бъде назначена на трудов контракт за заместник-министър. А Законът за дипломатическата работа разпорежда, че при назад връщане в дипломацията служителят се назначава с ранга, който е имал по време на освобождението си. Досега няма случай заместник-министър да е повишаван в сан, до момента в който е бил в политическото управление на Министерство на външните работи. Според изданието Димитрова се готви да замине дипломат, най-вероятно началник на непрекъснатата делегация на България в НАТО на мястото на Драгомир Заков, който по неотложност бе назначен за боен министър. Димитрова има задоволително опит, с цел да стане пълномощен министър, само че това, което е възмутило огромна част от кариерните дипломати, е това да се случва, до момента в който тя е в политическото управление.

Посланици са недоволни, че действително външно министерство, в лицето на Ирена Димитрова, не оказва никаква помощ и не предлага съгласуваност в решение на проблемите с извеждането на българските жители от Украйна. Преди дни Министерство на външните работи прикани всички българи да изоставен Украйна, само че не изясни по какъв начин ще се погрижи за тях.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР