„От началото на пандемията имам прегледани около пет кучета, доказани

...
„От началото на пандемията имам прегледани около пет кучета, доказани
Коментари Харесай

Специалисти: Спазвайте мерките и към домашните любимци, ако сте с COVID-19

„ От началото на пандемията имам прегледани към пет кучета, потвърдени с тест, че са с ковид “, сподели в „ Преди всички “ по БНР доктор Ива Георгиева, ветеринарен доктор във Враца.

Преди време стана ясно, че във ферми за норки на разнообразни места по света са регистрирани случаи на разновидност на COVID-19. Имаше и разболели се четириноги в зоопаркове. Наскоро английски и американски учени позволиха, че с цел да преборим пандемията, освен хората, само че и домашните им любимци може би ще би трябвало да се имунизират.

„ Истината е, че при животните обаче има други доста по-сериозни вирусни болести, имаме и бързи проби, с които за 15 минути можем да потвърдим който и да е вирус.

Засега няма научно обосновани обстоятелства, че кучетата и котките боледуват тъкмо от този вирус. Те боледуват от доста други коронавируси, те са огромно семейство, само че това са разнообразни типове вируси " - това сподели още доктор Георгиева.

"По тази причина международните организации на ветеринарните лекари излязоха с публично мнение, че котешкият и кучешкият ковид е друг от човешкия, че човек не може да болести домашния си любим, несъмнено, като се съблюдава карантината и за домашния любим, в случай че стопанинът му е под карантина.

Но животните не могат също да пренесат вируса, като се съблюдават противоепидемичните ограничения – когато човек е болен с COVID- 19, не трябва да оставя домашния любим да го ближе, а след това да отиде при различен човек също да го близне “. Това изясни още специалистката.

"Ваксините против корнавирусите при кучетата не са наложителни, тъй като притичането на това заболяване при тях е леко, при котките е по–опасно тъй като коронавирусът е обвързван с инфекциозния перитонит, а той е с летален излаз – за него също има създадени ваксини ", сподели още доктор Георгиева.

Според нея хората към този момент са по-спокойни, резервират си часове за домашните любимци, не ги поливат с дезинфектанти, както първоначално, когато са били паникьосани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР