От началото на годината е в сила разпоредба, според която

...
От началото на годината е в сила разпоредба, според която
Коментари Харесай

Когато потребител откаже да плати, ако търговецът не е издал касова бележка, НАП няма да се намесва

От началото на годината е в действие наредба, съгласно която потребителят може да задържи заплащането, в случай че търговецът откаже да издаде касова записка

НАП няма да се намесва в случаите, когато консуматор откаже да заплати стоката или услугата, ако търговецът не е издал касова записка.

Тази алтернатива е в действие от началото на 2024 година по предложение на финансовия министър Асен Василев като мярка против укриването на обороти. От приходната организация обаче обясниха, че не може да се чака от данъчните чиновници да позволяват на място възникналите спорове.

Още когато се появи предлагането за т.нар " безвъзмезден обяд ", то срещна мощни рецензии, че само ще създаде спорове и кавги сред консуматори и търговци. Първоначално концепцията на Асен Василев беше тази мярка да се ползва единствено за заведенията, които за поредна година получават подарък под формата на 9% Данък добавена стойност. След това МФ се поправя е разпростря мярката за всички типове артикули и услуги, само че тя бе отхвърлена от комисиите в Народното събрание. Изненадващо при окончателното гласоподаване на данъчните закони, наредбата се промуши като публицистично предложение на Политическа партия и в последна сметка депутатите одобриха клиентът " да задържи плащането ", ако търговецът не издаде касова записка.

" Това е спор между клиент и търговец и НАП не взе участие директно. Едва ли НАП може да реши спора. Вие решавате какво да вършиме - да откажете да платите, до момента в който не получите записка или да платите и да сигнализирате за нарушаването на НАП. Ние може само да санкционираме търговеца, в случай че към нас се подаде сигнал за неиздаване на касови бележки ", уточни пред уеб сайтът " СЕГА " Росен Иванов, шеф на Дирекция " Данъчна и осигурителна методология " в НАП.

Иванов посъветва хората, в случай че изпаднат в такава обстановка, да сигнализират НАП за отхвърли да им бъде издадена касова записка. Проверка от данъчните чиновници обаче ще бъде направена до няколко дни.

От НАП вече напомниха, че очакват сигнали за неиздаване на касови бележки на тел. на осведомителния им център 0700 18 700 (който работи единствено в делнични дни от 9 до 17:30 ч) или на е-мейл [email protected].
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР