От началото на годината българите са загубили 10% от покупателата

...
От началото на годината българите са загубили 10% от покупателата
Коментари Харесай

Българите са загубили 10% от покупателната си способност от началото на годината

От началото на годината българите са изгубили 10% от покупателата си дарба, демонстрира пазарно изследване. Инфлацията за първата половина на годината е 17,7%, а растежът на приходите е едвам 7%. Разликата значи загуба на покупателна дарба в размер на 10% за първото шестмесечие на 2022 година, тъй че ние към този момент имаме много сериозна загуба на покупателна дарба,  коментира финансистът Десислава Николова пред БНР.

Инфлацията у нас е двойно по-голяма, в сравнение с в еврозоната и е резултат основно от повишаването на енергийните запаси, което рефлектира върху всички производства. " Изключително фрапантно скочиха цените на всички съществени хранителни артикули. За страдание, чакам доста фрапантни покачвания поради възходящата инфлация и идната криза. Бюджетното нарастване на приходите обаче не е решение. В условия на инфлация нарастването на приходите значи проинфлационна политика. Това значи наливане на масло в огъня ", е мнението на Николова.

Поскъпването на храните гони 35-40%. Но статистиката отчита  инфлацията при цената на производител, така наречен интегрирана инфлация. Газът е 80% от себестойността на азотния тор. В момента консумираме сирене и кашкавал, за които млякото е създадено преди 3 месеца. Говорим за същинско сирене. Тогава е създадено млякото - при тогавашните цени. Това сподели за Bulgaria ON AIR доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР