От началото на бойните действия в Украйна повече от 300

...
От началото на бойните действия в Украйна повече от 300
Коментари Харесай

300 дагестански войници на бунт, не щат да мрат за Путин

От началото на бойните дейности в Украйна повече от 300 военнослужещи от отделение 63354, дислоцирано в Буйнакск, Дагестан, своеволно и без да чакат уволняване са поставили оръжие и са напуснали Украйна. Това оповестява " Москоу таймс ", базирайки се на съветски правозащитници.

Военните са служили в региона на провъзгласилата се Донецка национална република в Източна Украйна и незабавно откакто са стигнали до Дагестан, са почнали процедури по анулиране на контрактите с съветското министерство на защитата.

Военнослужещите твърдяха, че са имали проблеми с униформите и въоръжението, разяснява боен правист от Москва, към който са се обърнали завърналите се от Украйна мъже. " Ако военнослужещ отсъства от мястото службата повече от 10 дни, той може да бъде притеглен към наказателна отговорност и в този момент с проблема се занимава военната прокуратура ", добавя юристът.

В Буйнакск военнослужещите са посрещнати като дезертьори. Един от кавказките правозащитници споделя, че незабавно откакто са се върнали, в града е извършено заседание с присъединяване на локалните управляващи, военни, прокуратурата и родственици на военнослужещите.



Един от жителите на града, участвал на срещата, споделя: " Погледнах в очите всеки, който споделяше, че би трябвало да ги пожалим. Майките плакаха и споделяха, че синовете им са мръзнели, че не са могли да се измият обикновено. А аз споделих: мислите ли, че по време на Великата Отечествена в окопите е било хубаво? "

Според един от правозащитниците, някои от бойците са се върнали с премръзнали крака. Няколко индивида поради това останаха инвалиди, защото се наложи да им " изрежат почернялото месо ".

Адвокатът удостоверява, че военнослужещите са имали проблеми с униформите, със снабдяването, а оръжието се оказало дефектно.

В последна сметка някои военнослужещи са се уволнили от армията, а други, под натиска на свои родственици и на локалните управляващи са възстановили службата и след изписването им от болница от още веднъж са отпътували за Украйна.

Кореспондентът на " Москоу таймс " не е съумял да приказва с нито един от военнослужещите. В Кавказ, както изясняват локални правозащитници, да напуснеш службата е срам.

" Ние напълно поддържаме президента! Наскоро правихме жертвоприношение за негово здраве, дано Аллах да го пази. Ако не се защитим от фашистите, те ще дойдат при нас ", споделя локален гражданин.

За сходен случай като този в Дагестан заяви и фондация " Свободна Бурятия ". 150 военнослужещи по контракт от пет обособени гвардейски танкови бригади от отделение 46108 са подали рапорти за отвод от присъединяване в украинския спор. Мъжете не са получавали отпуск от момента, в който са отпътували на обучение в Беларус през януари 2022 година Те се оплакват от морално безсилие и неприятно доставяне.

Дагестан е преди всичко измежду съветските райони по военнослужещи, починали във войната в Украйна. На второ място е Бурятия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР