От началото на април над 190 000 са подадените към

...
От началото на април над 190 000 са подадените към
Коментари Харесай

190 000 са подали заявления за индивидуална оценка за лична помощ

От началото на април над 190 000 са подадените все още заявки за самостоятелна оценка към Закона за персоналната помощ, който влиза в действие от 1 септември. Така общественият министър Бисер Петков отговори на журналистически въпрос точно за идното влизане в действие на закона.

Другата седмица се чака Министерство на труда и обществената политика да има данни какъв брой са оценените хора за персоналната помощ, какъв брой са подали заявки в общините и за какъв брой от тях са подписани контракти. Все още няма статистика, обвързвана със закона, за те да бъдат към 1 септември и да бъдат точни, посочи Бисер Петков.

По думите му всички хора се правят оценка в границите на нормативните периоди. Освен това е основана организация в общините за използване на наредбата за персоналната помощ и са подписани съглашения сред Агенцията за обществено подкрепяне, Национален осигурителен институт и общините в страната, които регламентират взаимоотношенията сред тях, съобщи Петков след присъединяване си в интернационалната конференция на КТ " Подкрепа ".

Той уточни, че държавното управление удължава периода на даването на услугите персонален обществен помощник и домакински асистент. " Никой няма да загуби поддръжката домашна среда, която му се дава ", увери общественият министър.

Същевременно общините започват и интервенцията " патронажна грижа " за възрастни хора и хора с увреждания по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Очаква се към 17 000 души да бъдат подкрепени от патронажната грижа.

На въпрос по какъв начин би коментирал измененията в Закона за фамилните помощи, които плануват родителите да възвръщат отпуснатите им еднократна помощ за първокласници, в случай че детето им не постъпи в учебно заведение, Петков означи, че общата тенденция на измененията в фамилните помощи за деца имат за цел да поддържат виновното родителство и постоянното посещаване на децата в детските градини и в учебните заведения.

По думите му една от променените законовите ограничения - помощта за първолаци да бъде изплащана на два транша. Първият транш планува да бъде изплатен преди започване на образователната година, а вторият да бъде изплатена след първия период.

По отношение на преложението на КТ " Подкрепа " за ограничение на образуваното ограничение на работното време, общественият министър съобщи, че тази тематика стои на вниманието на обществените сътрудници. Предстои наесен работната група да направи съответните оферти по настояването на синдикалната организация. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР