От момента, в който беше открит през 2004 г. графенът

...
От момента, в който беше открит през 2004 г. графенът
Коментари Харесай

Учени разработват кондоми от графен

От момента, в който беше открит през 2004 година графенът се прочу като новият материал-чудо, от който се чака да революционизира цели промишлености – от електрониката до медицината и от фотоволтаичните кафези до батериите.

Неговите съвсем вълшебен качества се дължат най-вече на обстоятелството, че той съставлява пласт от графит с дебелина от един атом. Той е един милион пъти по-тънък от човешки косъм, само че в това време е по-здрав и от елмаз. Освен това материалът е съвсем транспарантен и е отличен проводник на топлота и електричество.

През последните години чухме доста вести за основаването на всевъзможни неща от графен, подкрепени с над 7500 регистрирани патента в целия свят. Наскоро обаче чудодейният материал мина в ново измерение на полза. Преди време изследователски екип от Университета на Манчестър (в Обединеното кралство) получи финансиране от 100 хиляди $ за създаването на кондоми от графен. Според научния началник Д-р Аравинд Виджайарагаван насоката на работа ще бъде основаването на композитен материал от графен и латекс. Авангардния план е измежду общо 11 разработки за основаването на „ кондома на бъдещето ”,  финансирани от фондацията на най-известния човеколюбец в света Бил Гейтс.

Словосъчетанието „ кондом от графен ” наподобява парадоксално единствено на пръв взор. В последна сметка науката не познава по-здрав и по-тънък материал от графена. А в света на презервативите, по явни аргументи е най-важна точно комбинацията от специфичност и издръжливост.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР