От момента на излизане на Литва от състава на СССР

...
От момента на излизане на Литва от състава на СССР
Коментари Харесай

В Литва за последните 25 г. се самоубили 35 хиляди души

От момента на излизане на Литва от състава на Съюз на съветските социалистически републики през 1990 година до 2016 година популацията на страната е намаляло от 3,7 под 2,8 млн души. Основната причина е миграцията и ниската раждаемост. В този подтекст обаче се вписват и 35 000 самоубили се, заяви ELTA. Според организацията, на едно самоубийство се падат съвсем 20 опита за суицид, настояват откриватели от университета във Вилнюс. Изследване на психолога от университета Саид Дадашев посочило, че уязвимостта на самоубийците е повишавана от травматичен опит и някои особености на характера: ниска самокритика (считащи се за несполучливи, за нищо не струващи неудачници и задължение за околните), имащи по-големи упования от живота, с пасивна тактика за решение на проблемите.

Според откривателя, за появяването на мисъл за самоубийство спомагал стресът, гибел на околните, прекалено натоварване в работата, финансова накърнимост, душевен и физически проблеми със здравето, безработицата и компликации при намиране на работа.

Към по-бързото прекосяване от мисъл към деяние спомагало достъпността от метод за самоубийство, лимитирана обществена помощ, положение на алкохолно замайване. Литва държи международен връх по приложимост на алкохол за жителите над 15 година – над 18 л. „ чист алкохол” (100%)

През май 2018 година докладът на СЗО, отдаден на профилактиката на психическото здраве, посочил, че Литва излязла водач в Европа по брой на самоубийства годишно – съвсем 33 на 100 хиляди. (За Латвия – съвсем 22 души, Естония – 19) Световният връх принадлежи на Шри Ланка с 35 души на 100 хиляди.

В Европейския район се падат годишно по 14 самоубийства на 100 хил души, в България е приблизително 10 души на 100 хиляди (по двама на ден).

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР