От много отдавна на война вече ходят и жени (в

...
От много отдавна на война вече ходят и жени (в
Коментари Харесай

Междинната спирка на три жени, отишли на война

От доста от дълго време на война към този момент вървят и дами (в западните армии те не са пренебрежим % от служещите, освен това са непринудено записали се и обилно платени). За тях обаче филми (и книги) няма (не броя оня за " редника " на Ридли Скот с Деми Мур). По " Синемакс ", за наслада, попаднах на доста добра френска продукция по тематиката - на Делфин и Мюриел Кулен (спомням си много скандалния техен ). Има и премия за сюжет в родния Кан, и то в влиятелния успореден конкурс Un Certain Regard (б.р. " Особен взор " ).  Френски отряд от Афганистан е закаран на отмора (!) в Кипър, само че дружно с (предполагаемото) разформироване командирите им ги карат да си напомнят на виртуален симулатор травматично прекарване, приключило със гибелта на трима приятели по оръжие. Абсурдността на обстановката се добавя от междинноста на дестинацията (на път за вкъщи) и от слънчевите, пияните полуголи курортисти, дънещата техно музика, отзивчивите локални и екзотичната примамлива природа.

Дребната, мрачна и свита, само че набита Марин (Соко) и стройната, фина и привлекателна руса Орор (Ариан Лабед, брачна половинка и муза на!) са приятелки от детинство. Към тях се причислява малко наивната и открита леко неугледна Фани (Жинжер Роман). От мъжете си заслужава да загатна единствено опакия и твърдоглав, почтен до самобичуване Макс (Карим Лаклу). Тягостните и неохотни сеанси (разкрити секрети, взаимни обвинения) са последвани от задявка с локални гларуси, а воините сътрудници гледат ревностно и враждебно. Историята се изражда в принуждение и ексцесии.

Жените са нежният и по-слаб (физически) пол, само че това не значи, че би трябвало да бъдат подценявани, подценявани, камо ли в един до неотдавна единствено мъжки свят. Армията даже в развитите и цивилизовани страни е институция, която би трябвало да извърви още дълъг път към съчетаване на неизбежното полово привличане и обидата от пренебрежението с уважението към другия. Орор, Марин и Фани са първите, които проправят героично пътя към това даже с цената на душевни и физически контузии.

Автор: Бистра Андреева
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР