От лятото във втория по големина град на Еквадор хората

...
От лятото във втория по големина град на Еквадор хората
Коментари Харесай

В Еквадор дават билет за автобус срещу пластмасови бутилки

От лятото във втория по величина град на Еквадор хората могат да обменят пластмасови бутилки, подлежащи на преработване против автобусни билети, оповестява msn.com.  
Пристанищният град Гуаякил, на югозапад на Еквадор, е вторият по население град в страната с 2,7 милиона поданици и генерира най-вече боклуци. Пътниците, които употребяват градската автобусна мрежа Metrovia, в този момент се редят на опашка към новоинсталирана машина, в очакване да разтоварят пластмасовите си бутилки за два цента всяка и да похарчат парите за билет. За 15 бутилки машината пуска 30 цента, колкото е билетчето за пасажерите в системата на Metrovia. Това се оказва по-изгодно от предаването на бутилките в център за преработване, разяснява „ Вашингтон Браво “ за Агенция „ Франс Прес “ (AFP).
В актуалната система обаче има един проблем, съгласно създателите на материала в msn.com. Машините пускат пари в подмяна на бутилки, което значи, че пасажерът не е длъжен да употребява сумата за автобусни билети. Мениджърът на Metrovia Леополдо Фалкес съобщи за AFP, че компанията работи по това. Засега машината, която дава непосредствено билети против бутилки, е единствено една, само че наклонността е да станат повече.

Преди две години локалната власт сложи правила по отношение на производството, продажбата и вноса на пластмаси за еднократна приложимост, като торбички и сламки. Войната на Еквадор против пластмасата се разгръща и до други елементи на страната - столицата Кито и островите Галапагос. Пластмасите заплашват популацията от неповторими скотски типове в архипелага, които не се срещат на никое място другаде на планетата.За първите два месеца от старта на плана са събрани повече от 24 000 бутилки.
Справка AFP
Знаете ли, че 91 % от пластмасата, създадена през последните десетилетия, не се рециклира? Това значи милиарди тонове материал, оставен да замърси нашите морета, океани и гори, като постепенно се задушава и убива околната ни среда и в последна сметка човешката раса.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР